Відбулося друге пленарне засідання позачергової 42-ої сесії Вараської міської ради. Для участі у роботі зареєструвалося 27 депутатів.

На початку засідання 18 грудня міський голова Олександр Мензул нагородив грамотами та грошовими винагородами Боруль Марію Гнатівну, Добряк Любов Костянтинівну, Завялову Ольгу Костянтинівну, Клімук Надію Олексіївну, Кухарську Наталію Василівну, Старух Яну Вікторівну, Хлюстину Наталію Василівну за активну громадську позицію, патріотизм, високі моральні цінності, невтомну безкорисливу працю та з нагоди Міжнародного дня волонтера. 

Затим очільник громади наголосив, що проєкти, які стосуються змін до програм і які не були прийняті на попередньому пленарному засіданні позачергової 42-ої сесії Вараської міської ради, будуть розглянуті повторно із тими пропозиціями, які були обговорені на засіданнях постійних комісій.

Під час розгляду першого питання депутати внесли зміни до Програми розвитку і реалізації питань нового будівництва, реконструкції, модернізації та капітального ремонту об’єктів житлового фонду та інфраструктури Вараської міської територіальної громади на 2023 рік. Зокрема, додано захід будівництво, реконструкція, капітальний ремонт захисних споруд цивільного захисту міської територіальної громади. Мова про додаткові роботи на об'єкті з облаштуванням захисної споруди цивільного захисту (протирадіаційного укриття) у Вараському ліцеї №3.

Ухвалили рішення щодо змін до Комплексної програми розвитку цивільного захисту Вараської міської територіальної громади на 2021-2025 роки, яке передбачає перенесення коштів із заходів Програми, котрі не були виконані у 2023 році, на 2024 рік.

Обранці затвердили Програму реалізації питань будівництва, модернізації та поточних ремонтів на 2024 рік  лише певні пункти голосували окремо. Серед іншого виключили заходи, що стосувалися будівництва самоплинної каналізаційної мережі від колодязя №68 у м. Вараш, проспект Шевченка та капітального ремонту другого поверху поліклініки Вараської багатопрофільної лікарні. Не підтримали пропозицію виключити заходи щодо капітального ремонту покрівлі Вараського ліцею №3, будівництва амбулаторії у с.Мульчиці та капітальних ремонтів ПРУ у мікрорайонах Вараш 3 і 22. Капітальний ремонт частини приміщень першого поверху поліклініки КНП ВМР "Вараська багатопрофільна лікарня" (реєстратура) суму 7 млн 500 тис. грн було зменшено до 3 млн 500 тис. грн.

Також затвердили Програму економічного і соціального розвитку Вараської міської територіальної громади на 2024 рік, котра не була підтримана на попередньому засіданні 13 грудня. Так, начальник Управління економіки та розвитку громади Ірина Барабух на прохання депутатів підготувала презентацію, яка більш візуально демонструє показники промисловості, підприємництва, фінансів, матеріальних й земельних ресурсів та ін. у громаді.

Затим, перед розглядом одного із найголовніших фінансових документів для громади − бюджету Вараської міської територіальної громади на 2024 рік − було оголошено перерву на 30 хвилин: депутати вирішили іще раз обговорити внесені правки, організувавши засідання "бюджетної" комісії.

Після дискутування обранці повернулися до сесійної зали та виголосили наступні пропозиції – виділити додаткові кошти для однієї із штурмових бригад у сумі 3 млн грн та 1 млн грн на виплати одноразової грошової допомоги особам, які прийняті на військову службу за контрактом або мобілізовані до лав ЗСУ.

Отже, 18 грудня було прийнято проєкт бюджету Вараської громади на 2024 рік, котрий становить 955 млн 300 тис грн, з яких 30 млн 500 тис. грн передбачається на придбання дронів, гроші для підтримки військових частин ЗСУ, ТрО та Нацгвардії, гроші на облаштування захисних споруд, окрім того виділили кошти для оборонних заходів нашого Вараського району. Також враховано кошти для підтримки Захисників і Захисниць громади.

71 млн 400 тис.грн − резервний фонд громади. 687 млн 300 тис.грн на захищені статті − на медикаменти, харчування школярів, виховаців дитячих садочків, а також зарплати освітян громади, працівників сфери культури, соціального захисту. 166 млн 100 тис.грн − для життєзабезпечення і функціонування Вараської громади.

Далі погодили безоплатну передачу комунального майна з балансового обліку КП "ВТВК" ВМР на балансовий облік КП "УК "Житлокомунсервіс", мова про гуртожитки №1, №2 та №3.

На завершення засідання підтримали питання щодо надання права користування земельною ділянкою комунальної власності для забудови (суперфіцію). Нагадаємо, цей договір потрібен для виготовлення проєктно-кошторисної документації для будівництва нової амбулаторії у с.Мульчиці.