Відбулося перше пленарне засідання позачергової 42-ої сесії Вараської міської ради. Для участі у роботі зареєструвалося 25 депутатів.


О 9-й годині присутні вшанували хвилиною мовчання загиблих внаслідок збройної агресії рф проти України.

На початку засідання депутати міської ради та представники виконавчої влади зустріли Вифлеємський вогонь, котрий скаутська організація "Пласт" традиційно передала міському голові Олександру Мензулу. 

Затим очільник громади нагородив грамотами та грошовими винагородами депутатів Вараської міської ради Романа Володимировича Годунка, Віру Андріївну Литвин та Олександра Леонідовича Чеха за плідну працю, відповідальне ставлення до обраної справи та з нагоди Дня місцевого самоврядування.

За активну громадську позицію, патріотизм, високі моральні цінності, невтомну безкорисливу працю та з нагоди Міжнародного дня волонтера грамоту виконавчого комітету Вараської міської ради отримала Надія Олексіївна Клімук.

Також грошовою винагородою міський голова нагородив членів збірної команди м.Вараш, які на Всеукраїнських фінальних спортивних змаганнях серед міських територіальних громад України вибороли перше загальнокомандне місце − Ярославу Юріївну Водько, Віталія Володимировича Гордійчука, Максима Сергійовича Гуменюка, Віктора Леонідовича Дубенського, Романа Анатолійовича Кузьміна, Петра Васильовича Куклу, Олександра Сергійовича Кушніра, Миколу Миколайовича Левкова, Петра Петровича Намуйлика, Світлану Федорівну Парфьонову, Ольгу Миронівну Решетняк, Леоніда Аркадійовича Федіну, Анатолія Андрійовича Шкабуру.

Після утворення робочих органів сесії депутати розпочали формування порядку денного пленарного засідання.

Зокрема, до проєкту порядку денного було запропоновано також включити для розгляду питання "Про внесення змін до Програми розвитку і реалізації питань нового будівництва, реконструкції, модернізації та капітального ремонту об’єктів житлового фонду та інфраструктури Вараської міської територіальної громади на 2023 рік", "Про затвердження Порядку виплати одноразової грошової допомоги особам, які прийняті на військову службу за контрактом або мобілізовані до лав ЗСУ" та "Про надання права користування земельною ділянкою комунальної власності для забудови (суперфіцію)".

Перші дві пропозиції депутати підтримали. Затим директор Департаменту житлово-комунального господарства, майна та будівництва ВК ВМР Дмитро Ющук пояснив колегам-депутатам, що договір-суперфіцію потрібен для виготовлення проєктно-кошторисної документації для будівництва нового амбулаторії у с.Мульчиці. Це перший необхідний крок, який дозволить 2500 жителям старостинського округу у майбутньому одержувати медичні послуги у сучасному приміщенні. Нині керівництво громади веде перемовини щодо одержання співфінансування з державного бюджету для будівництва.

У результаті голосування за пропозицію щодо розгляду проєкту рішення №2680-ПРР-VIII-4330 від 31.10.2023 р. дев'ять депутатів проголосували "проти"/"утримався", іще один депутат не голосував. Свою позицію деякі обранці пояснили відсутністю фінансування.

Розгляд порядку денного депутати розпочали із проєкту Про внесення змін до Програми харчування учнів закладів загальної середньої освіти Вараської міської територіальної громади на 2023-2025 роки. Зміни зумовлені подорожчанням вартості харчування у закладах освіти Вараської громади на 2024 рік, приведенням у відповідність харчування учнів пільгових категорій. Начальник Управління освіти ВК ВМР Олена Корень додала, що кількість дітей пільгових категорій удвічі зросла у громаді. Так, наразі із 5 тис. 700 дітей, котрі навчаються у закладах загальної та середньої освіти міста  2 тис. 500 харчуються безкоштовно, що становить 44 % від загальної кількості дітей.

Зміни до Програм мобілізаційної підготовки, мобілізації та оборонної роботи у Вараській міській територіальній громаді на 2022-2025 роки та Безпечна громада та профілактика правопорушень на 2024-2028 роки депутати підтримали. Щодо останньої, то основними заходами Програми є утримання системи відеоспостереження, підтримання діяльності громадського формування "Вараська муніципальна варта", створення належних умов діяльності поліцейських офіцерів громад, підтримка правоохоронних органів та ін.

Не знайшли підтримки серед депутатів проєкти, які передбачали зміни до Комплексної програми розвитку цивільного захисту Вараської міської територіальної громади на 2021-2025 роки, до Програми реалізації питань будівництва, модернізації та поточних ремонтів на 2024 рік та затвердження Програми економічного і соціального розвитку Вараської міської територіальної громади на 2024 рік.

Відмітимо, що зміни до програми цивільного захисту передбачали придбання необхідного обладнання (дозиметри, спальні мішки, пневмокаркасні намети, пальне тощо) для місцевого матеріального резерву на випадок надзвичайних ситуацій, для роботи збірних пунктів евакуації.

На позачерговому засіданні, 13 грудня, внесли зміни до Комплексної програми соціальної підтримки Захисників і Захисниць України та членів їх сімей на 2023-2025 роки. Зокрема йдеться про включення до Програми заходу, який передбачає надання одноразової грошової допомоги на суму 5 тис. грн особам, які прийняті на військову службу за контрактом або мобілізовані до лав Збройних Сил України, Національної гвардії України та інших військових формувань. Під час обговорення, депутати запропонували суму замінити на 10 тис. грн, "за" проголосувало 24 обранці. Крім цього затверджено порядок виплати одноразової грошової допомоги особам, які прийняті на військову службу за контрактом або мобілізовані до лав ЗСУ.

Внесено зміни й до Комплексної програми благоустрою та розвитку комунального господарства Вараської міської територіальної громади на 2021-2025 роки, до Програми реалізації природоохоронних заходів на 2024-2026 роки та до Програми забезпечення виконання департаментом соціального захисту та гідності виконавчого комітету Вараської міської ради рішень суду та пов’язаних із ними стягнень на 2023-2025 роки.

Також до Програми розвитку і реалізації питань нового будівництва, реконструкції, модернізації та капітального ремонту об’єктів житлового фонду та інфраструктури Вараської міської територіальної громади на 2023 рік додано захід будівництво, реконструкція, капітальний ремонт захисних споруд цивільного захисту міської територіальної громади. Цей захід стосується додаткових робіт на об'єкті з облаштуванням захисної споруди цивільного захисту (протирадіаційного укриття) у Вараського ліцею №3.

Опісля міський голова оголосив перерву у засіданні позачергової сорок другої сесії Вараської міської ради задля доопрацювання депутатами програм, які не були підтримані під час голосування, на "бюджетній" та "комунальній" комісіях. Згодом депутати вирішили перенести засідання "бюджетної" комісії на 14 грудня.

Після засідання "комунальної" комісії планувалося продовжити пленарне засідання однак після майже двох годин до сесійної зали повернулися не всі депутати – за відсутності кворуму міський голова оголосив перерву у роботі сесії до 18 грудня.