• Бізнес для жінок – триває подача заявок на проєкт "Відважна 2"

    Проєкт буде цікавим як майбутнім підприємицям, які тільки мріють про створення бізнесу, так і досвідченим, які шукають нові можливості для розвитку.

    На вас чекають:

    • 4 місяці онлайн-навчання та в офлайн-буткемпах;
    • 17 освітніх модулів, 14 лекторів з бізнесу й психології, менторська підтримка;
    • додаткові бізнес-пропозиції від партнерів Visa: monobank, Укрпошта, Checkbox та Shop-Express.

    Призовий фонд – 5,2 млн гривень:

    • 40 учасниць отримають по 100 000 гривень;
    • 3 проєкти додатково залучать по 400 000 гривень на реалізацію своїх бізнес-ідей.

    Під час навчання розкажуть про маркетинг та продажі, управління персоналом, фінансове планування, масштабування бізнесу, платіжні інновації, ризик-менеджмент та багато іншого.

    Реєстрація до 28 квітня за посиланням.


    Державні гранти на розвиток та створення переробних підприємств Вараської громади

    За сприяння Міністерства економіки України та Всеукраїнської асоціації громад відбудеться вебінар підприємців, які хочуть отримати державний грант для розвитку свого переробного підприємства.

    Дата і час: 21 березня, о 16:00 год. 

    Зустріч в онлайн-форматі. Реєстрація за посиланням. 

    На вебінарі розглядатимуться:

    • Умови участі у програмі підтримки переробних підприємств.

    • Практичні поради щодо заповнення грантової заявки.

    • Опрацювання найпоширеніших помилок, які роблять підприємці, щоб мати можливість їх уникнути.

    Гранти на розвиток та створення переробних підприємств є частиною програми "єРобота", спрямованої на стимулювання підприємницької діяльності.


    Уряд розширив умови надання грантів на розвиток садівництва

    Уряд ухвалив постанову № 241 "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 21 червня 2022 р. № 738", яка  розширює умови надання грантів за програмою "єРобота" на розвиток садівництва, ягідництва та виноградарства та тепличного господарства. Документ підготовлений Міністерством аграрної політики та продовольства України.

    Зокрема, пропонується змінити умови щодо висадки та облаштування насадження на земельній ділянці або на суміжних ділянках. Згідно з новими нормами, надання грантів доповнюються таким змістом:

    • гранти надаються для висадки та облаштування насадження на земельній ділянці або на суміжних земельних ділянках, загальна площа якої/яких становить від 1 до 25 гектарів;
    • допускається розташування між земельними ділянками господарських шляхів, прогонів, полезахисних лісових смуг та інших захисних насаджень, рубежів (річок, струмків, каналів, лісосмуг, рослинних смуг, дерев, стежок, рівчаків, ярів, заболочених земель).
    • збільшено розмір компенсації вартості проєкту висадки винограду до 330 тисяч гривень на гектар насаджень.

    Довідково. Урядова грантова програма діє з 1 липня 2022 року і передбачає підтримку малого і середнього бізнесу. Серед її переваг – можливість для кожного бажаючого створити чи розвивати власний бізнес за напрямками "Своя справа", "Свій сад", "Своя теплиця", "Новий рівень".

    У 2023 році видано 131 наказ на гранти для розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства (432,8 млн грн) і тепличного господарства (159,4 млн грн). Відповідно до наказів планується створення близько 15 тисяч робочих місць.

    Гранти надаються у розмірі не більше 70 % вартості проєкту, але не більше 10 млн гривень. Заявник має профінансувати власними або кредитними коштами не менше 30% вартості проєкту. Обов’язковою умовою є працевлаштування потрібної кількості працівників. Для садів – від 5 до 10 постійних і 125-425 сезонних робітників залежно від найменування насаджень. Для теплиць – не менше 4 постійних та 10 сезонних на гектар.

    Фінансування агровиробників за урядовою програмою "єРобота" протягом 2024-2025 років відбувається завдяки підтримці Світового банку в рамках "Екстреного проєкту надання інклюзивної підтримки для відновлення сільського господарства України (ARISE)".

    Зміни, що вносяться до постанови Кабінету Міністрів України від 21 червня 2022 р. № 738


    100 українських підприємств можуть отримати гранти від ЄС та Німеччини

    У межах програми EU4Business за фінансування Європейського Союзу та уряду Німеччини, мікро-, малі та середні підприємства України з експортною спроможністю та інноваційним потенціалом можуть отримати 100 грантів до 10 тисяч євро кожен для відновлення, розвитку та підвищення стійкості у часи війни. Це вже друга хвиля підтримки українського бізнесу від ЄС та Німеччини у рамках грантового конкурсу для 100 мікро-, малих і середніх підприємств (ММСП) з початку 2024 року.

    До участі у конкурсі запрошуються ММСП, що працюють в сферах:

    • переробки (машинобудівна, меблева, харчова та легка промисловість);
    • креативних індустрій;
    • логістики та транспорту;
    • інших секторів з потенціалом експорту або створення  інновацій (наприклад, освітні та медичні послуги).

    Подати заявку на отримання гранту можна з 28 лютого до 24 березня 2024 року за посиланням. 

    Запланована хвиля грантів сприятиме реалізації цілей урядової ініціативиєРобота під егідою Міністерства економіки України.

    Грантовий конкурс проводиться у межах програми міжнародної співпраці "EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП" за спільного фінансування Європейського Союзу та уряду Німеччини. Програма спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств (МСП), а також підтримку інновацій та експорту. 


     До уваги пасічників та аграріїв Вараської громади

    29 лютого 2024 року об 11:00 год. у форматі Zoom-конференції відбудеться вебінар на тему: "Інформування про заходи з профілактики отруєння бджіл та деякі питання у сфері бджільництва".

    Організатори заходу: Міністерство аграрної політики та продовольства України за підтримки Всеукраїнської асоціації громад.

    Реєстрація проводиться за посиланням.

    Посилання для підключення на конференцію. 

    • Ідентифікатор: 892574586737
    • Код доступу: 363802.

    Програма проведення вебінару

    11:00 – 11:05

    Вступне слово

    Тарас Висоцький – перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України

    Іван Слободяник – виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад

    11:05 – 11:20

    Про заходи з упередження отруєння бджіл засобами захисту рослин

    Тарас Висоцький – перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України

    11:20 – 11:30

    Про епізоотичну ситуацію в регіонах та ризик-орієнтований підхід до щорічного клінічного огляду пасік та відбору зразків підмору для проведення лабораторних досліджень на інфекційні та інвазійні хвороби бджіл

    представник Держпродспоживслужби

    11:30 – 11:40

    Про вимоги до транспортування бджіл

    представник Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів Мінагрополітики

    11:40 – 11:50

    Про Методику визначення шкоди та збитків, завданих особистим селянським господарствам та/або фермерським господарствам, що зареєстровані як фізичні особи - підприємці, внаслідок збройної агресії російської федерації

    представник Департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики

    11:50 – 12:00

    Заключне слово

    Тарас Висоцький – перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України


    Заходи профілактики отруєння бжіл

    В зв’язку з наближенням весняно-польових робіт, з метою запобігання отруєння бджіл під час проведення обробки сільськогосподарських угідь засобами захисту рослин, нагадуємо про необхідність дотримання вимог наказу Мінекономіки України від 19.02.2021 №338 "Про деякі питання у сфері бджільництва" власникам пасік, фізичним особам та суб’єктам господарювання, які використовують засоби захисту рослин.

    бжола1

    бжола2

    бжола3

    бжола4

    бжола5

     


                єРобота: стартувала перша у 2024 році хвиля подачі заяв на гранти для переробних підприємств

            За інформацією Міністерства економіки України з 5 лютого  2024 року суб’єкти господарювання, які хочуть отримати гранти для започаткування чи розвитку переробного бізнесу, можуть подавати заявки на першу цього року хвилю.

            Впродовж 2022 – 2023 років гранти від держави на започаткування чи розширення переробного бізнесу отримали вже 660 підприємств на  3,3 млрд. грн.

            У поточному році в бюджеті передбачено фінансування на видачу ще 1000 таких грантів загалом на 5,4 млрд. грн.

            За грантовою програмою для переробних підприємств "Новий рівень" підприємці можуть отримати грант до 8 млн грн на розвиток бізнесу.

            При цьому обов'язковою умовою надання коштів є створення отримувачем гранту нових робочих місць, зокрема, він зобов’язаний створити до 25 робочих місць.

            Нагадаємо, урядовий проект єРобота включає грантові програми, спрямовані на стимулювання підприємницької діяльності та створення робочих місць. Зокрема, це програми мікрогрантів на відкриття чи розвиток власного бізнесу, грантів на створення й розвиток переробних підприємств, закладки саду та виноградарства, тепличного господарства.

            Подати заявку на отримання гранту можуть як діючі підприємці, так і люди, що не мають досвіду ведення бізнесу. Наразі прийом заявок на всі напрямки програми єРобота триває. Подача заявки здійснюється через портал Дія.


            Онлайн-вебінар "Грант до 2 мільйонів доларів на підтримку стійкості бізнесу"

            Підприємців Вараської громади запрошують долучитися до проведення онлайн вебінару на тему: "Грант до 2 мільйонів доларів на підтримку стійкості бізнесу".

            Для кого:

            • середніх та великих приватних підприємств (незалежно від сфери діяльності), які прагнуть розширити існуючий бізнес чи запустити нові проєкти, а також мають намір збільшити продажі та розширити експорт;
            • представників місцевих громад, які хочуть зберегти та підтримати бізнес на своїй території та залучити інвестиції.

            Мета вебінару: ознайомити представників бізнесу з грантовими можливостями для залучення фінансування від 250 тис до 2 млн доларів США в рамках проєкту USAID "Інвестиції для стійкості бізнесу".

            Програма вебінару:

            1. Чому варто залучати грантову підтримку для свого бізнесу та як вона допомагає вистояти в умовах війни.
            2. Особливості підготовки до подання на грант USAID "Інвестиції для стійкості бізнесу".
            3. Запитання/відповіді.

            Ви дізнаєтесь про:

            • критерії відбору;
            • очікувані результати;
            • методику підготовки;
            • на що можна використати грантові кошти.

            Час проведення: 6 лютого 2024 року об 11.00 год.

            Формат: онлайн, (Google Meeting).

            Реєстрація на вебінар.

            Зустріч за посиланням.


            Вебінар "Гранти для бізнесу. Державні гранти"

            Запрошуємо приєднатися до вебінару "Гранти для бізнесу. Державні гранти", на якому ви дізнаєтеся про актуальні державні програми підтримки для бізнесу та особливості подачі заявок на гранти.

            Організатор вебінару – Команда підтримки реформ Міністерства економіки України.

            Україна інвестувала в розвиток підприємництва 6,5 млрд грн за півтора роки. Понад 11 тисяч українців вже отримали від держави фінансову підтримку у вигляді грантів на старт або розширення бізнесу в рамках програми "єРобота". На 2024 рік у державному бюджеті заплановано збільшення програм розвитку підприємництва. Очікується, що обсяг фінансування грантових програм для бізнесу сягне 9 млрд грн. У цих умовах підприємцям важливо навчитись якісно заповнювати документи, щоб успішно отримувати гранти від держави.

            Під час вебінару ви дізнаєтеся:

            • Які програми підтримки бізнесу заплановані на 2024 рік?
            • Що важливо знати тим, хто планує оформити заявку в рамках програм "Власна справа" та "Розвиток переробного підприємства"?
            • Які типові помилки при заповненні грантових заявок, бізнес планів?

            Модератор заходу – Денис Шемякін, Директор Команди підтримки реформ Мінекономіки. Захід відбувається за участі заступниці Міністра економіки України Тетяни Бережної, Міністерства економіки України, АТ "Ощадбанк", Державної служби зайнятості.

            Реєстрація обов’язкова за посиланням. Вебінар транслюватиметься на платформі Zoom.

            Посилання на захід буде направлене на електронну адресу, вказану при реєстрації напередодні вебінару.

            З детальною програмою можна ознайомитися тут.


            Відкрито набір на SEED 3.0 – освітня можливість для бізнесів в агросфері та суміжних

            Глобальний договір ООН в Україні вже втретє проводить освітній проєкт SEED, який допомагає власникам мікро- та малих бізнесів масштабувати свою справу та вивести бізнес на новий рівень. Проєкт реалізується за підтримки компанії PepsiCo та фінансування PepsiCo Foundation.

            Учасники проєкту отримають:

            • безкоштовне навчання (онлайн) з проєктного менеджменту, фінансів, маркетингу, мистецтва презентації та комунікації тощо, яке допоможе розвинути вашу бізнес-ідею;
            • відкриті лекції від експертів провідних українських компаній;
            • нетворкінг-сесії з колегами з усієї країни (у змішаному форматі);
            • долученість до спільноти SEED – учасників усіх років програми з усіх куточків України.

            10 найкращих проєктів отримають гранти на суму 100 тисяч гривень.

            Хто може взяти участь у проєкті?

            • підприємці, які вже мають малий або мікробізнес в агросфері та суміжних сферах (фермерство, агротехнології, агротуризм, гастрономія та переробна сфера, органічна продукція, очищення води та інші);
            • ті, хто хоче реалізувати ідею бізнесу в агросфері або суміжній з нуля; 
            • вік учасників – 18 +.

            Щоб подати заявку на участь у програмі, необхідно заповнити анкету, в якій слід прикріпити посилання на презентацію вашої бізнес-ідеї. 

            Дедлайн - 31 січня 2024 року.

            Презентацію можна подати в одному з форматів:

            • PowerPoint (до 5 слайдів);
            • відео (тривалістю до 2 хв);
            • текстовий файл (обсягом до 2 сторінок).

            Етапи проєкту SEED 3.0:

            • Із 20 грудня 2023 до 31 січня 2024 включно ми приймаємо ваші заявки на участь у проєкті.
            • Із середини лютого до кінця травня буде проходити навчання (онлайн формат).
            • Упродовж червня відбудеться нетворкінг із переможцями попередніх хвиль та візитами на їх господарства. Також у червні пройдуть відкриті лекції від експертів провідних українських компаній.
            • Із липня по серпень будуть проходити менторські сесії, під час яких учасники будуть удосконалювати свої бізнес-плани з менторами.
            • У вересня відбудеться півфінал.
            • Наприкінці вересня пройде підсумкова подія проєкту SEED 3.0, на якій відібрані учасники презентують журі свої бізнес-плани. Під час події буде обрано 10 переможців проєкту, які отримають гранти. Сума кожного гранту складає 100 тисяч гривень.

            При виникненні додаткових питань звертатися до менеджерки проєкту Оксани Кавтиш на електронну пошту: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., або за тел.38 (093) 467 03 21. 


            14,8 млн грн співфінансування проєктів розвитку свинарства USAID АГРО

            ДЕДЛАЙН: 9 лютого 2024 року
            ДЕ: вся Україна
            ГАЛУЗІ: бізнес, агро

            Для кого

            Програма USAID АГРО заохочує заявки від українських мікро-, малих та середніх сільськогосподарських підприємств (ММСП), операторів свиноферм, які планують запровадити контрактну та/або кооперативну модель вирощування свиней.

            Сума

            Програма USAID АГРО надасть до 14,8 млн грн співфінансування для розвитку свинарства через впровадження контрактної та/або кооперативної моделі вирощування свиней. Всього АГРО підтримає 3 проєкти (остаточна сума співфінансування кожного залежить від запропонованої діяльності).

            Терміни

            • до 22 січня 2024 р. – зареєструватися для участі у передзаявочному онлайн-семінарі (електронна адреса: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.);
            • 24 січня 2024 р. з 10:30 до 12:30 Програма USAID АГРО проведе передзаявочний онлайн-семінар;
            • не пізніше 18:00 31 січня 2024 р. – подання запитань щодо участі у цьому конкурсі на ел. cкриньку Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.;
            • не пізніше 18:00 9 лютого 2024 р. – кінцевий термін подання заявок для розгляду в першому раунді (технічна пропозиція, бюджет і супровідні документи) на ел. скриньку Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

            Умови

            Завантажити повний опис технічного завдання можна за посиланням.

            У будь-якій кореспонденції щодо цього конкурсу прохання зазначати його назву: ЗПЗ № 66.  


            Грант для ветеранів та членів їхніх сімей. Хто може подати заяву про отримання гранту?

            Грантова програма створена для учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, а також їхніх дружин або чоловіків. Грант може отримати ФОП або фізична особа, яка планує відкрити власний бізнес.

            Який розмір гранту?

            • розмір гранту може становити:
            • до 250 тис грн — подати заяву можуть і ветерани, і члени їх сімʼї. Отримувач гранту повинен створити 1 робоче місце;
            • до 500 тис грн — подати заяву можуть і ветерани, і члени їх сімʼї. Отримувач гранту має створити 2 робочі місця;
            • до 1 млн грн — подати заяву може ветеран, який зареєстрований як ФОП від 3 років.

            Програма покриває 70% вартості проєкту. Отримувач гранту має створити 4 робочі місця.

            На які цілі можна витратити грант?

            Кошти можна витратити на:

            • меблі, обладнання та транспортні засоби для комерційного використання;
            • ліцензійне програмне забезпечення (до 50% коштів);
            • сировину, матеріали, товари та послуги, необхідні для реалізації бізнес-плану, а також на тварин або саджанці для створення ферм (до 70% коштів);
            • послуги з маркетингу та реклами (до 10% коштів);
            • оренду нежитлових приміщень або землі для комерційних і виробничих цілей (до 25% коштів);
            • оренду обладнання (до 30% коштів);
            • лізинг обладнання, крім власних транспортних засобів (до 50% коштів);
            • придбання франшизи.

            Чи виникають зобов'язання перед державою в разі отримання гранту?

            У разі отримання гранту ви маєте:

            • створити кількість робочих місць, що відповідає розміру гранту;
            • провадити діяльність не менше 3 років;
            • сплачувати податки.

            Важливо: робочі місця потрібно створити протягом 6 місяців з моменту отримання коштів і підписати з працівниками контракт мінімум на 2 роки. Більш детальну інформацію можна отримати за посиланням: https://diia.gov.ua/services/grant-dlya-veteraniv-ta-chleniv-yihnih-sime


            Програма USAID АГРО надасть до 270 млн грн співфінансування на розвиток потужностей з доробки, сушіння та зберігання зерна

            Через ускладнений експорт мікро, малі та середні агровиробники (ММСП) в Україні потребують додаткових елеваторних потужностей для сушіння та зберігання зерна. Програма USAID АГРО надасть до 270 млн грн співфінансування українським підприємствам, які надають послуги з сушіння, зберігання та доробки зернових та технічних культур. За програмою передбачено 10-15 проєктів співфінансування, з бюджетом від 18 до 36 млн грн кожен. 

            Проєкти збільшать обсяги та час зберігання зернових та технічних культур, що сприятиме стійкості бізнесу та покращуватиме продовольчу безпеку в Україні.  

            Програма USAID АГРО заохочує заявки від українських компаній та підприємств, які надають послуги з доробки та зберігання сільськогосподарської продукції, мають  елеваторні потужності,  розробили або почали розробляти проектну документацію. 

            Очікувані результати в межах одного проєкту:  

            • щонайменше, додатково 70 ММСП отримають послуги з доробки, сушіння та/або зберігання зерна.  
            • не менш ніж на 20 тисяч тон в рік збільшиться надання послуг ММСП зі зберігання зерна та/або не менш ніж на 50 тисяч тон в рік послуг по сушінню зерна;  
            • не менше 50% від загальної кількості наданих послуг з доробки, сушіння та/або зберігання зерна отримають ММСП, які мають в обробітку (орендують) землі площею менше 500 га.  

            Конкретні заходи можуть включати (але не обмежуються):  

            • підготовка програми дій, яка вирішить проблему з доробкою, сушінням та/або зберіганням зерна ММСП, через посилення спроможності та збільшення потужностей зерносушарок та/або елеваторів;  
            • закупівля та введення в експлуатацію спеціалізованого обладнання для збільшення потужностей з доробки, сушіння та/або зберігання зерна;  
            • налагодження системи надання послуг ММСП із доробки, сушки та/або зберігання зерна, в тому числі забезпечення належного лабораторного контролю;  
            • реалізація пілотних програм енергозбереження чи використання альтернативних джерел енергії для доробки та сушіння зерна для промоції кращих практик серед ММСП, що займаються доробкою, сушінням та зберіганням зерна;  
            • створення нових робочих місць; 

            Додатковими перевагами будуть: 

            • Збільшення елеваторних потужностей переробних підприємств,  
            • Спрямування проекту на впровадження енергоефективних технологій. 
            • Якщо заявники підпадають під визначення малих і середніх підприємств відповідно до критеріїв:
            1. мале підприємство – 10-49 працівників, від $100 тис. до $3 млн річний оборот та річна сума активів;
            2. середнє підприємство – 50-300 працівників, від $3 млн до $15 млн річний оборот та річна сума активів. 

            Дедлайни: 

            • до 19  січня 2024 р. – зареєструватися для участі у передзаявочному онлайн-семінарі (електронна адреса: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.); 
            • 23 січня 2024 р. з 11:00 до 13:00 Програма USAID АГРО  проведе передзаявочний онлайн-семінар; 
            • не пізніше 18:00 30 січня 2024 р. – подання запитань щодо участі у цьому конкурсі на ел. cкриньку Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
            • не пізніше 18:00 14 лютого 2024 року – кінцевий термін подання заявок для розгляду в першому раунді (технічна пропозиція, бюджет і супровідні документи) на ел. скриньку Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.. Заявки будуть розглядатися в міру їх надходження. Програма USAID АГРО продовжуватиме приймати заявки до 18:00,03 липня 2024 року або до моменту вичерпання коштів.  

            Завантажити повний опис технічного завдання можна за посиланням

            У будь-якій кореспонденції щодо цього конкурсу прохання зазначати його назву: РПЗ №09.


             

            Вебінар для фермерів – ведення агробізнесу в умовах невизначеності

            В умовах падіння рентабельності виробництва та обмежених ринків збуту фермеру не обійтися без залучення додаткової підтримки. Агро Арена проведе безплатний вебінар, на якому експерти простими словами розкажуть про складні фінансові теми, щоб допомогти фермерам скористатися можливостями підтримки в складні часи.

            Серед тем для обговорення:

            • як скласти звітність для отримання кредиту
            • як правильно рахувати рентабельність
            • як стати учасником програми "Фермер, є кредит" (реалізується за підтримки Програми USAID АГРО), що надає спрощений доступ до фінансування
            • які типові помилки роблять заявники під час подання грантових заявок міжнародним донорам та як їх уникнути

            8 січня, із 14:00 по 16:00.

            Вебінар буде актуальним для фермерів, керівників підприємств, власників бізнесу, управлінців.
            Реєстрація (обов'язкова) та всі деталі програми за посиланням: https://agro-arena.com.ua/webinar-jan-8


             

            Важливі цифри – 2024 для ФОП

            ГУ ДПС у Рівненській області інформує, що з 1 січня 2024 року Законом України від 9 листопада 2023 року №3460-ІХ "Про Державний бюджет України на 2024 рік" встановлено, що впродовж 2024 року:

            • мінімальна заробітна плата за місяць становитиме 7100 грн,
            • прожитковий мінімум на одну працездатну особу – 3028 гривень.

            Ці розміри впливають на оподаткуванні фізичних осіб – підприємців.

            Інформація про місцеві податки і збори на 2024 рік розміщено на сайті Вараської громади в розділі Фінанси – Податки і збори.

            ФОП 1 група

            ФОП 2 група

            ФОП 3 група 5

            ФОП 3 група 3

            Загальна система

            Самозайняті особи

             


            Бізнес Вараської МТГ може взяти участь у грантовій програмі на 15 млн доларів

             

            Нову грантову програму на $15 млн запускає USAID спільно з Мінекономіки. Вона орієнтована на середні та великі підприємства. Один бізнес зможе отримати грант від $250 тисяч до $2 мільйонів. Загальна сума фінансування складає $15 мільйонів.

            Хто може отримати грант?

            Підприємства з орієнтовним мінімальним обсягом річних продажів на рівні $8 мільйонів у гривневому еквіваленті. Умова участі – вкладення додаткових власних фінансів, коштів підприємства або інших залучених ресурсів. 

            Відбір учасників відбуватиметься у два етапи:

            • оцінювання концепцій;
            • учасникам, концепції яких будуть визнані кращими, буде запропоновано подати деталізовані грантові заявки.

            Один із критеріїв оцінки концепцій – кількість створених робочих місць.

            Учасники програми повинні спрямувати грантові кошти на розвиток бізнесу. Зокрема, для збільшення продажів, нарощування експорту та створення нових робочих місць.

            Концепції мають бути подані до 29 лютого 2024 року. Термін втілення – впродовж 12-24 місяців.

            Детальніше про умови та порядок надання концепцій.


            Державні програми надання грантів на створення або розвиток власного бізнесу запроваджені Урядом "єРобота": Своя справа

            Хто може отримати?

            Суб’єкт мікро*- чи малого** підприємництва (ФОП – Громадяни України або юридична особа (юридичні особи, кінцевими бенефіціарними власниками яких є громадяни України), які відповідають вимогам Програми.

            Також потенційно можуть бути громадяни України, які мають намір розпочати підприємницьку діяльність шляхом реєстрації ФОП чи юридичної особи (реєстрація має бути проведена протягом 15 робочих з дня отримання позитивного рішення про надання гранту).

            *суб’єкти мікропідприємництва - кількість працівників до 10 осіб, річний дохід не перевищує суму, еквівалентну 2 млн. євро за курсом НБУ;

            **суб’єкти малого підприємництва - кількість працівників до 50 осіб, річний дохід не перевищує суму, еквівалентну 10 млн. євро за курсом НБУ.

            Яку суму можна отримати за умови створення робочих місць та прийняття працівників?

            Створивши мінімум одне робоче місце: від 50 до 150 тис. грн.

            Створивши нові робочі місця у кількості не менше двох: до 250 тис. грн.

            На що можна витратити грант?

            • придбання меблів, обладнання (крім транспортних засобів), необхідного для провадження господарської діяльності отримувачем, яке не підлягає відчуженню до виконання умов договору про надання гранту на створення або розвиток власного бізнесу (крім випадків відчуження внаслідок звернення стягнення на нього уповноваженим банком відповідно до договору застави);
            • закупівля ліцензійного програмного забезпечення, свійських тварин та птиці, багаторічних насаджень, саджанців, посівного матеріалу, сировини, матеріалів, товарів та послуг, пов’язаних з реалізацією бізнес-плану (сумарно не більше 50% розміру гранту);
            • послуги маркетингу та реклами (не більше 10% розміру гранту);
            • орендна плата за нежитлове приміщення (не більше 25% розміру гранту);
            • орендна плата за обладнання (не більше 10 відсотків розміру гранту);
            • лізинг обладнання, крім автомобілів, мотоциклів та інших транспортних засобів особистого користування (не більше 50% розміру гранту).

            Механізм та умови використання коштів з рахунку:

            Грант можна використати лише у безготівковій формі шляхом перерахування коштів на рахунок продавця чи надавача послуг.

            Період протягом якого мають бути освоєні кошти гранту - 6 місяців з дати його отримання.

            До уповноваженого банку подаються документи, що є підставою для оплати (договір, рахунок, квитанція, накладна тощо) відповідно до цілей проекту.

            Обов’язкові документи Проекту:

            Бізнес-план відповідно до встановленої форми.

            Обов’язкові умови, передбачені Програмою:

            • Створення протягом 6 місяців з дня зарахування коштів на рахунок отримувача в уповноваженому банку робочих місць залежно від розміру гранту та працевлаштування на них осіб на строк не менш як на 24 місяці.
            • Публікація програми на урядовому порталі.

            Деякі питання надання грантів бізнесу за посиланням.

            Як подати заявку?

            • Зареєструйтеся або авторизуйтеся в кабінеті громадянина на порталі diia.gov.ua за допомогою BankID або електронного підпису. Тут важливо, якщо ви ФОП або юридична особа: вам необхідно скористатися ключем ФОП або ключем керівника юридичної особи з ЄДРПОУ підприємства.
            • Заповніть онлайн-заявку.
            • Прикріпіть бізнес-план. З прикладом заповненого бізнес-плану ви можете ознайомитися тут.
            • Підпишіть електронним підписом та відправте. Тут також потрібно скористатися ключем ФОП або ключем керівника юридичної особи з ЄДРПОУ підприємства, якщо ви ФОП або юридична особа.

            Онлайн-заходи для агробізнесу Вараської громади

            На цьому тижні, за підтримки Програми USAID АГРО, Aggeek проведе два онлайн-заходи:

            20 грудня о 14:00 год. – "Роль бізнес-процесів у сільському господарстві"

            Під час заходу учасники матимуть змогу обговорити: 

            • Як бізнес-процеси в сільському господарстві впливають на ефективність виробництва? І які фактори важливі для управління агробізнесом?
            • Як можна вдосконалити бізнес-процеси в аграрному секторі?
            • Яка роль автоматизації та цифровізації?

            Спікер події – Богдан Круглик, Frendt LLC.

             Реєстрація за посиланням. 

            21 грудня о 14:00 год. – "Кооперативи як каталізатор сталого аграрного розвитку: виклики та перспективи"

            Подія зачіпає такі питання:

            • Чи існують переваги кооперативного підходу для аграрного бізнесу?
            • Які тенденції та виклики сьогодні існують в кооперативах?
            • Чи сприяє кооперація конкурентноспроможності малого фермера на ринку?

            Спікер заходу – Сергій Курдицький, виконавчий директор Об'єднання кооперативів "Господар", директор ТОВ "Перший кооперативний елеватор".

            Реєстрація за посиланням.


            Запрошуємо підприємців агросфери Вараської громади долучитися до проведення онлайн-вебінару на тему:

            "Як отримати 100 млн грн гранту для агропереробки"

            Даиа і час проведення: 18.12.2023 р. о 15:00

            Посилання на зустріч: https://meet.google.com/gyi-orno-uvt

            Реєстраційна форма: https://forms.gle/rJSBrLtGWnVZ3Z5Q9

            Програма вебінару

            Для кого:

            • приватних аграрних переробних підприємств, які прагнуть розширити експорт продукції та завоювати нові іноземні ринки
            • місцевих рад, які хочуть зберегти та підтримати бізнес на своїй території та залучити інвестиції

            Мета вебінару: допомогти у залученні до 100 млн грн від Програми USAID АГРО для аграрних переробних підприємств, з метою відновлення та розвитку експортного потенціалу.

            Сильна економіка є однією із основ нашої майбутньої перемоги і відновлення України. Тому сьогодні важливо подбати про збереження існуючого бізнесу, а також активно працювати над залученням інвестиції в реальний сектор економіки.

            Щоб отримати бажаний результат АГРІТ об’єднує зусилля влади, підприємців та іноземних партнерів для втілення масштабних проектів, які створюють нові виробничі потужності, робочі місця та сприятимуть розвитку експорту.

            Долучайтеся, щоб отримати важливу інформацію про грантові можливості! За додатковою інформацією звертайтесь за телефоном 097 832 73 59 (Марія).


            Долучайтеся до освітньо-грантової програми для розвитку жіночого підприємництва "Початок"

            Мрієте відкрити власний бізнес або масштабувати наявний? Проєкт покликаний допомогти жінкам здобути необхідні бізнес-знання, отримати менторську, ментальну та фінансову підтримку для розвитку підприємства!

            • 200 учасниць залучать по $3000, ще дві фіналістки проєкту додатково отримають по $5000 за представлення своїх бізнес-проєктів.
            • Онлайн- та офлайн-лекції від спікерів програми щодо маркетингу, продажів, аналізу бізнес-моделі, фінансового планування та управління, створення бізнес-системи обслуговування тощо.
            • Менторство експертів проєкту.
            • Консультації з ментального здоров’я.

            Програма розрахована на активних підприємиць, початківців, а також ВПО, які були змушені змінити місце проживання через активні бойові дії в регіоні. Час користуватися можливістю та реалізовувати власні ідеї! Подавайте заявку на участь до 30 листопада.

            Більше інформації та реєстрація за посиланням.


            Уряд удосконалив порядок надання грантів на створення або розвиток власного бізнесу

            7 листопада 2023 р. Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу.

            Зміни:

            • Уряд дозволив підприємцям використовувати грантові кошти не тільки для оренди нежитлових приміщень, а ще й земельних ділянок, які будуть використовуватись в комерційних та виробничих цілях;
            • прийняття рішень по всім позитивним результатам відбуватиметься протягом однієї хвилі без переносу розгляду на наступну хвилю;
            • зменшилась кількість документів, які підприємці мають подавати до уповноваженого банку для оплати витрат за рахунок грантових коштів.

            Раніше потрібно було надавати рахунок-фактури, а також договір між отримувачем і постачальником – тепер буде потрібен тільки один із цих документів.

            Докладно


            Програма підтримки жінок-підприємців України

            Участь у програмі підтримки жінок, що займаються підприємницькою діяльністю, можуть взяти громадянки України (віком від 18 років), які:

            • хочуть започаткувати власний бізнес;
            • бажають розширити/масштабувати/реабілітувати/відновити існуючий бізнес, чи бізнес, який постраждав від повномасштабного вторгнення;
            • ВПО і жінки у скрутних життєвих обставинах і/або мають на меті відкрити власну справу.

            Перевага для суспільно корисних проєктів:

            • максимізація економічної, матеріальної, соціальної, іміджевої користі для України;
            • потенціал створення додаткових робочих місць в Україні;
            • соціально-етична/суспільно-корисна/ інноваційна складова + цифрові напрямки;
            • позитивний вплив на навколишнє середовище та екологію, тощо.

            Сума: 650 000 грн

            Дедлайн: 30 листопада 2023 (до 23:59 за київським часом)


            Агровиробники Вараської громади можуть безоплатно отримати мінеральні добрива на весняну посівну 2024

            Зокрема, уряд США у межах ініціативи AGRI-Україна безоплатно надасть 7 тисячам українських агровиробників мінеральні добрива для весняної посівної  2024.

            Через Програму USAID АГРО українським агровиробникам передадуть загалом 14 тисяч тонн добрив. Кожен учасник зможе отримати до 2 тонн мінерального добрива (карбамід) на господарство.

            За підтримки Міністерства з аграрної політики та продовольства України, реєстрація на отримання допомоги пройде в Державному аграрному реєстрі (ДАР) у розділі "Доступні програми"  USAID АГРО карбамід під ярі зернові та олійні в сезоні 2024 р.

            Подача заявок триватиме з 1 по 14 листопада. Отримати допомогу можуть агровиробники, які:

            • мають в обробітку від 5 до 500 га у будь-якій області України (за винятком тимчасово окупованих територій),
            • вирощують зернові або олійні культури,
            • зареєстровані як юридичні особи або фізичні особи-підприємці, зокрема, сімейні фермерські господарства,
            • відповідають іншим умовам програми.

            Погоджені заявники, які обробляють від 5 до 20 гектарів землі (власна та орендована), отримають по одній тонні добрива, а ті, хто обробляють від 20 до 500 га  по дві тонни. Пріоритетність в отриманні добрив матимуть господарства, власницями або заявниками яких є жінки (згідно з інформацією в системі ДАР).

            Видача добрив планується на листопад-грудень 2023 року.

            Більше інформації за посиланням.

             


             

            Державний аграрний реєстр для фермерів Вараської громади

            Понад 10,000 фермерів цього року вже отримали від Програми USAID АГРО насіння та добрива в межах п’яти програм підтримки. Всі вони були доступні для тих аграріїв, які зареєструвалися в Державному аграрному реєстрі (ДАР).

            Ця автоматизована електронна система створена Мінагрополітики для ефективного та прозорого залучення та розподілу усіх видів підтримки для агровиробників. В електронному кабінеті фермер може побачити актуальну інформацію про доступні програми підтримки від держави чи міжнародних організацій та подати заявку на участь (онлайн). Система в режимі реального часу інформує агровиробника про нові можливості.

            Приєднатися до ДАР та отримувати як актуальну інформацію, так і реальну матеріально-технічну підтримку досить просто. Одразу після заповнення реєстраційної форми та надання згоди на обробку персональних даних в Аграрному реєстрі створюється персональний електронний кабінет агровиробника, до якого автоматично підвантажуються дані з інших державних реєстрів про його господарську діяльність, земельний банк, поголів’я тварин тощо.

            Ознайомитися більш детально з умовами реєстрації та правилами користування ДАР у покроковій інструкції або на сайті.

             


             

            Безоплатні консультації для бізнесу Вараської громади

            OnFrontiers - безоплатні консультації для бізнесу, від Офісу сприяння  підприємництву та експорту та USAID.

            Хто може скористатися безоплатними послугами?

            • малі та середні підприємства будь-якої форми власності (ФОП, ТОВ, ПП тощо);
            • не менше 51% акцій компанії належать громадянам України;
            • мають сайт (у т.ч. англійською) або сторінки в соціальних мережах (у т.ч. англійською).

            Що включає консультування?

            • оцінка та адаптація бізнес-моделі у зв'язку з війною, включаючи реконфігурацію виробничих потужностей та бізнес-процесів у зв'язку з переїздом;
            • рішення у сфері маркетингу та просування товарів чи послуг на нові ринки в ЄС та інших локаціях (логістика / маркетингові дослідження);
            • адаптація продукту або послуги до нового міжнародного ринку / адаптація етикетки продукту відповідно до вимог ЄС;
            • зміна та адаптація ланцюгів постачання, які були порушені через війну;
            • імпортозаміщення / експортозаміщення на локальних та глобальних ринках, які раніше займали російські та білоруські компанії.

            *Консультування не обмежується лише на ці теми.

            Детальніше за посиланням.

            До слова, OnFrontiers — маркетплейс, що об’єднує близько 50 000 фахівців світового рівня, які допомагають підприємцям знайти відповіді на будь-які питання з ведення бізнесу.

             


             

            Грант для підприємців сфери громадського харчування

            Благодійний Фонд "МХП-Громаді" за підтримки бренду Kurator оголошує конкурс "Роби Своє" для бізнесу сфери HoReCa. Це підтримка для подальшого започаткування, масштабування та/або релокації існуючого малого та середнього бізнесу.

            У межах проєкту експерти оберуть від 10 переможців.

            Сума: 100 000 грн

            Дедлайн: 23 жовтня 2023 р.

            Деталі: https://bc-club.org.ua/opportunities/grant-Roby-Svoe-HoReCa.html


             

            ZOOM-конференція для фермерів Вараської громади

            17 жовтня 2023 року о 14:00 відбудеться презентація проєкту "Центру розвитку фермерства "Врожай Перемоги".

            Захід відбудеться у форматі ZOOM-конференції: https://us04web.zoom.us/j/78307035216?pwd=7VPrKzWR9iauSiMsJYFSGKbE1ZMQWM.1

            Центр розвитку фермерства безкоштовно надаватиме фермерам якісні послуги, інформуватиме про інновації у рослинництві, допомагатиме посилювати спроможність фермерів адаптуватися до змін у агросекторі, змінювати свої бізнес-моделі, диверсифікуватись та залучати фінансові ресурси для розвитку бізнесу.


            Грантова програма єРобота для створення переробних підприємств "Переробка"

            Програма для розвитку переробних підприємств "Переробка" є складовою Урядового проєкту єРобота. За умовами програми, держава надає гранти у розмірі до 50% вартості проєкту, розмір гранту, який надається одному отримувачу не перевищує 8 млн. грн.

            Підприємці, які отримали кошти, зобов’язані протягом 3 років сплатити податки та ЄСВ у розмірі гранту та створити певну кількість робочих місць, в залежності від отриманої суми гранту.

            Гранти на переробку видаватимуться не лише через Ощадбанк, але й через інші банки, в яких держава володіє більше 50% акцій. Це зробить отримання грантів більш зручним для бізнесу.

            Детальніше за посиланням.

            Нагадаємо, урядовий проект єРобота включає грантові програми, спрямовані на стимулювання підприємницької діяльності та створення робочих місць. Зокрема, це програми мікрогрантів на відкриття чи розвиток власного бізнесу, грантів на створення й розвиток переробних підприємств, закладки саду та виноградарства, тепличного господарства.

            Подати заявку на отримання гранту можуть як діючі підприємці, так і люди, що не мають досвіду ведення бізнесу. Наразі прийом заявок на всі напрямки програми єРобота триває. Подача заявки здійснюється через портал Дія.


            Співпраця Вараської громади із Центром стратегічних досліджень Варшавського інституту підприємництва та контактним пунктом Польського сервісу відбудови України в Луцьку

            3 жовтня відбулася зустріч із директором Офісу WEI у Києві (Центр стратегічних досліджень Варшавського інституту підприємництва) Юзефом Ланґом (Józef Lang) та координаторкою контактного пункту Польського сервісу відбудови України в Луцьку Вікторією Гомонець, під час якої обговорено економічну співпрацю та подальший розвиток відносин між Вараською громадою та Республікою Польща.

            Польська сторона цікавиться інвестиційними можливостями нашої громади, зокрема, у сферах деревообробної та харчової промисловості, вони готові стати містком між партнерами на рівні у розвитку B2B (бізнес для бізнесу).

            Зауважимо, що за поточну бізнес-комунікацію у Вараській громаді відповідає Управління економіки та розвитку громади. Отже, якщо ви є власником бізнесу або керівником фірми, підприємства тощо й зацікавлені у співпраці з Офісом WEI у Києві, звертайтеся за номером "гарячої" лінії +38 067 88 692 08.


            До 1 млн гривень на створення або розвиток бізнесу

            Таку грантову допомогу від держави можуть отримати ветерани та члени їх сімей. Зокрема:

            • до 250 тис гривень — можуть отримати ветерани або особи з інвалідністю внаслідок війни. Умова – створення 1 робочого місця
            • до 500 тис гривень — чоловік або дружина ветерана. Програма покриває до 70% вартості проєкту, а одержувач гранту має створити 2 робочі місця
            • до 1 млн гривень — подати заяву можуть ветерани або особи з інвалідністю внаслідок війни, які зареєстровані як ФОП від 3 років. Програма покриває 70% вартості проєкту. Умова – 4 робочі місця, два з яких повинні зайняти учасники бойових дій.

            Подати заявку та ознайомитися з умовами участі у програмі


            Каталог "Експортний потенціал Рівненщини"

            Агенція Регіонального Розвитку Рівненщини спільно з Програмою розвитку ООН в Україні запрошують вас приєднатися до нашого нового проекту – "Експортний потенціал Рівненщини".

            Проєкт полягає у створенні каталогу в якому розміщуватимемо експортоорієнтовані підприємства Рівненщини.

            Що ви отримаєте з цим проектом?

            1️. Можливість активно просувати вашу продукцію чи послуги на міжнародних ринках, залучаючи нових клієнтів та розширюючи свою географію обслуговування.

            2️. Доступ до нових ринків збуту та можливість збільшення обсягів продажів.

            3️. Знайомства та партнерства з іншими бізнесами, які допоможуть вам розвивати вашу компанію на світовій арені.

            4️. Підтримку у маркетинговому просуванні вашої продукції на зовнішніх ринках та створенні вашого іміджу.

            Не зволікайте!

            Дедлайн подачі заявок – 6 жовтня 2023 року.

            Реєстрація безкоштовна