Після завершення опалювального сезону жителі Вараша стикнулись з проблемою постачання гарячої води в ранкові години. Чому ж у кранах містян зникає гаряча вода і як виправити цю ситуацію – на актуальний запит мешканців відповів перший заступник міського голови Павло Павлишин.


На початку будівництва міста була запроєктована двотрубна система теплопостачання. Це означає, що місто не має циркуляції гарячої води влітку, коли відключають опалення. Гаряча вода в місто надходить від станції, тому її циркуляція може проводитися лише в опалювальний період. Оскільки у нічний час відсутній відбір гарячої води, вода у трубах охолоджується. Тому для її заміни на гарячу необхідно “вилити” залишки з системи. Як тільки це виконується, гаряча вода надходить зі станційних установок у домівки.

Раніше, через відсутність лічильників, мешканці споживали гарячу воду в необмеженій кількості, тому питання зливу гарячої води не стояло. Ситуація змінилась, коли у будинках встановили лічильники. Містянам довелось заощаджувати, тому всі перестали зливати охолоджену за ніч воду. Саме через це зупинився постійний відбір, який є головною умовою безперебійного гарячого водопостачання.

Щоб радикально виправити ситуацію, потрібно повністю переробляти систему теплопостачання і вкладати ще одну трубу по всьому місту. Але поки неможливо оцінити навіть приблизно, скільки коштів доведеться вкласти місту на таку масштабну реконструкцію. Тому, коли черговий кандидат у мери буде обіцяти розв'язати цю проблему, вірити не варто — це лише популізм.

Можна проводити "літні" або тимчасові лінії, які дозволять покращити ситуацію у системі. Це не вирішить повністю проблему, але зменшить час і кількість зливу води. На жаль, це актуально не для всіх будинків, але такі роботи вже проводились і будуть продовжуватись.

Зокрема, на ситуацію можуть вплинути самі мешканці міста. По-перше, керівникам ОСББ і керуючих компаній потрібно аналізувати схеми підключення будинків, і, якщо необхідно, робити невеликі реконструкції. По-друге, потрібно встановлювати бойлери у квартири. Це повністю розв'яже питання гарячої води, що доводить досвід багатьох міст України. Застосували таке рішення і на станційних об’єктах  бойлери встановили, щоб у роздягальнях персоналу завжди була гаряча вода. Попри те, що вирішення проблеми таким шляхом не буде зручним для усіх, важливо знати реальну ситуацію та розуміти, що іншого виходу на сьогоднішній день немає.