В Україні стартував проєкт "Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату", який реалізується спільно Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Партнерство "Кожній дитині", Мінсоцполітики, Національною соціальною сервісною служби  України, Координаційним центром із розвитку сімейного виховання та догляду дітей за фінансової підтримки ЄС.

Заступник міського голови Роман Хондока та начальник служби у справах дітей Ольга Самохіна взяли участь у презентації проєкту, яка відбулася 11 квітня у м.Рівне за участі голови Ріненської ОВА Олександра Коваля, заступника голови Рівненської ОВА Людмили Шатковської, представника уповноваженого Верховної Ради з прав людини Олександра Корнійчука, представника ЮНІСЕФ та МБО "Партнерство "Кожній дитині" Жанни Петрочко, а також керівників структурних підрозділів ОДА та територіальних органів міністерств, обласного центру зайнятості, представників ювенальної превенції, прокуратури, громадських організацій, ЗМІ.

1713339362070

617 територіальних громад України виявили своє бажання брати участь у проєкті, проте учасниками стали лише 184 громади, серед яких 5 громад Рівненщини. Вараська громада була відібрана та запрошена для участі у проєкті ЮНІСЕФ "Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату".

Проєкт передбачає збільшення чисельності територіальних громад, в яких буде діяти послуга патронату над дитиною. Патронатні вихователі надаватимуть прихисток дітям, які тимчасово не можуть перебувати зі своєю родиною з різних причин. Патронат – це послуга, завдяки якій діти потрапляють не до закладів, а у родину.

Громади-учасниці матимуть матеріальну, інформаційну та консультаційну підтримку. Експерти проєкту будуть проводити навчання, аби підвищити професійну компетентність спеціалістів служб у справах дітей, соціальних фахівців, психологів, членів міждисциплінарних команд.

Сім’ї, які захочуть стати патронатними, отримають соціальний та психологічний супровід, підтримку міждисциплінарної команди. В рамках проєкту передбачено надання благодійної допомоги в облаштуванні кімнат для влаштованих до патронатної сім’ї дітей.

1713339374239

До слова, у 2024 році розмір грошового забезпечення для патронатного вихователя в місяць становить 5 прожиткових мінімумів, тобто близько 15000 гривень. Також виплачується допомога на кожну дитину відповідно до віку та наявності інвалідності.

За детальною інформацією можна звернутися до служби у справах дітей виконавчого комітету Вараської міської ради за адресою: майдан Незалежності, буд.2, м.Вараш, моб.тел.068 977 09 62.