Відбулось засідання сорок четвертої сесії Вараської міської ради восьмого скликання. Для роботи у сесійній залі зареєструвалося 29 депутатів.

Розпочалось засідання традиційно із хвилини мовчання за загиблими військовослужбовцями, що у лавах Сил оборони України воювали за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої країни. 

еее 0318

До засідання, 28 лютого, долучилася начальник новоствореної Вараської міської військової адміністрації Людмила Мариніна.

"Шановний голово, шановні депутати, ми розпочинаємо спільне засідання сесії. Наразі з Олександром Павловичем працюємо із юристами над розмежуванням повноважень. Думаю, що все це буде у взаємодії та співпраці. Будемо працювати тільки на перемогу України, на допомогу нашим військовим, на зміцнення обороноздатності громади", – виступила Людмила Мариніна. 

еее 0340

начальник Вараської МВА Людмила Мариніна

"Дійсно. Це дещо нове – функціонування двох структур, як виконавчої гілки держави, так і органу місцевого самоврядування. Тим не менш, є рішення Верховного Головнокомандувача і його виконано. Військова адміністрація створена. Найближчим часом ми вирішимо всі організаційні моменти щодо розміщення МВА, персоналу і функціоналу. Депутати збираються, сесія працює. В яких об'ємах лишається повноваження, це нам скажуть юристи. Питання бюджету та затвердження Програм ми зняли з порядку денного – це вже компетенція військової адміністрації" – прокоментував Олександр Мензул. 

еее 0357

міський голова м.Вараш Олександр Мензул

Затим депутати розпочали розгляд питань порядку денного. Погоджено ряд "земельних" питань: про припинення права оренди земельної ділянки; про поновлення Договору оренди земельної ділянки на новий строк; про затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду; про затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, цільове призначення якої змінюється; про продаж земельної ділянки несільськогосподарського призначення у власність; про затвердження технічної документації із землеустрою щодо поділу та об’єднання земельних ділянок комунальної власності; про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж частини земельної ділянки, на яку поширюється право суборенди, сервітуту; про надання згоди на передачу земельної ділянки в суборенду тощо. Зокрема, декілька проєктів рішень стосувалося затвердження проєкту землеустрою та передачу земельних ділянок в постійне користування КП "Благоустрій", ДКТМС, ГУНП в Рівненській області та ПАТ "Рівнеобленерго".

Погоджено створення структурного підрозділу "Центр психічного здоров'я" на базі КНП ВМР "ВБЛ". Нагадаємо, ще з січня місяця у Вараші відкрили дану установу, психологи і психотерапевти якої на безоплатній основі допомагають мешканцям нашої громади, військовослужбовцям та внутрішньо переміщеним особам дбати про власне ментальне здоров’я. Реалізовано проєкт за грантові кошти у рамках підписаного меморандуму між Вараською міською радою та GFA Consulting Group GmbH про співпрацю з Україно-швейцарським проєктом "Психічне здоров’я для України"(МН4U).

еее 0378

Схвалили угоду про партнерство та співробітництво між містом Остроленка (Республіка Польща) та Вараш (Україна). Співробітництво між містами в майбутньому сприятиме в залученні коштів європейських донорів, а також взаємний обмін досвідом в культурній, освітянській та енергетичній сферах. Раніше міський голова м.Вараш Олександр Мензул та президент міста Остроленка Лукаш Кулік підписали Лист про наміри налагодження співпраці між містами. 

Також ухвалено проєкти рішень про найменування садового масиву на території Вараської громади та затвердження містобудівної документації "Детальний план території по вул. Соборна та вул.Молодіжна с.Заболоття". 

Наприкінці засідання присутні заслухали річний звіт про виконання бюджету Вараської громади за 2023 рік та про здійснення державної регуляторної політики виконавчими органами ВМР за 2023 рік.

Питання, що стосувалися затвердження Порядку виконання контрольних функцій у сфері оренди комунального майна та Положення про порядок списання майна, що є комунальною власністю Вараської МТГ не знайшли підтримки серед депутатів.