У Вараші відбулася презентація книги "Нетлінні" української письменниці, сценаристки, продюсерки, режисерки, журналістки та громадської діячки, члена Національної спілки журналістів України, засновниці Всесвітнього дня вишиванки та лауреата найпрестижнішої європейської премії в галузі культурної спадщини Europa Nostra Awards Лесі Воронюк.

Подія розпочалася у палаці культури ім.Лесі Українки ВП РАЕС із хвилини мовчання за загиблими Героями, котрі віддали своє найдорожче – життя, за мир у нашій Батьківщині.

До благодійного заходу долучилися міський голова м.Вараш Олександр Мензул, заступник міського голови Дмитро Стецюк, заступник начальника районної військової адміністрації Юрій Козярець, військовослужбовці та усі охочі мешканці громади.

"Дякую Збройним Силам України, дякую роті і дякую командиру роти Сергію Костинському, який був натхненником цього заходу, що зараз відбувається. Сергій не тільки воює, а й дбає про культуру, про майбутнє, про нашу країну. Дякую пані Лесі, яка відгукнулася і приїхала поділитися з нами історією збережених українських експонатів з державною символікою. Ми часто робимо культурні заходи у нашому місті, проте такого заходу, як сьогодні, у нас іще не було. Дуже цікаво послухати – щось нове для усіх присутніх", – сказав у своєму виступі міський голова м.Вараш Олександр Мензул.

нн 5809

міський голова м.Вараш Олександр Мензул виступає з промовою

Затим українська письменниця, сценаристка, продюсерка, режисерка, журналістка та громадська діячка, член Національної спілки журналістів України та засновниця Всесвітнього дня вишиванки Леся Воронюк розповіла присутнім про зібрані унікальні експонати з українською державною символікою та її мотивами початку-середини ХХ ст., найкращі з яких занесені у презентаційну книгу "Нетлінні" – близько 200 ручних виробів, серед яких: фартухи, тканні пояси, гуцульські чоловічі сумки, буковинські жіночі сумки, котильйони, рушники, поперечки, подушки, килими – кожна річ зі своєю дивовижною історією.

нн 5947

Леся Воронюк презентує книгу "Нетлінні"

Наприкінці виступу громадської діячки, усі охочі мали можливість отримати відповіді на питання щодо пошукової експедиції експонатів з українською державною символікою, публікації книги "Нетлінні", української історії вишиванок та власне шлях автора.

Захід супроводжувався арт-виставкою "Етно-фольклорні традиції" українського народу, оркестром народних інструментів та виконанням народних українських пісень.

Крім цього відбувся благодійний аукціон української сорочки. 

нн 6005

Один із унікальних експонатів української вишивки, представлений у книзі "Нетлінні" 

Усі виручені кошти під час події передали на підтримку роти ударних БПЛА "Серафими" – 104-ї бригади ТРО.