1 квітня у Вараській громаді розпочнеться нерестова заборона на лов риби та інших водних біоресурсів.

Нерест – це особливий та вкрай важливий період в житті водних біоресурсів, це період їх відтворення. Потужний природний інстинкт нересту стає у риб головним, він приглушує рефлекси самозбереження. В цей час водні мешканці можуть стати легкою здобиччю для браконьєрів. Від того, наскільки успішно та вдало він пройде – залежать майбутні запаси водних біоресурсів. Саме тому з 1 квітня 2024 року на водоймах України розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів, зокрема й у водоймах Рівненської області.

Рівненським рибоохоронним патрулем, цьогоріч, видано наказ «Про перенесення строків заборони на добування (вилов) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту, підконтрольних Рівненському рибоохоронному патрулю на 2024 рік за № 20 від 25.03.2024 відповідно до якого перенесено строки заборони вилову водних біоресурсів на період нересту на водосховищах Рівненської області з 01 квітня по 09 червня 2024 року.

Строки заборони на добування (вилов) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) Рівненської області, на період нересту визначені  Правилами любительського рибальства затверджені  наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 19.09.2022 року № 700:

  • з 1 квітня по 20 травня – на річках та їх кореневих водах;
  • з 1 квітня по 30 червня – в придаткових водах річок (стариці русел, заплави).

Для забезпечення комфортних репродуктивних умов для водних мешканців на водоймах у цей час забороняється пересування всіх транспортних засобів чи моторних суден, за виключенням суден, які використовуються органами рибоохорони та іншими уповноваженими органами державної влади.

Під час нерестового періоду, на нерестовищах, лов водних біоресурсів заборонено, в т.ч. з берега.

Забороняється також здійснення підводного полювання.

Відповідно до Правил любительського рибальства, під час нересту, дозволяється виключно любительське рибальство гачковими знаряддями (добування) вилову з кількістю гачків не більше двох на рибалку або спінінгом з однією штучною приманкою. Рибалити можна з берега поза межами нерестовищ (межі визначені у наказі). Забороняється здійснювати вилов будь якими іншими знаряддями або засобами лову.

Нагадуємо, що порушення Правил рибальства карається, як адміністративним штрафом, так і притягненням до кримінальної відповідальності. Також передбачено відшкодування за кожен незаконно пійманий екземпляр водних біоресурсів.

За недотримання вищезазначених норм передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу на суму від 34 до 680 грн.

За незаконне зайняття рибним промислом, що завдало істотну шкоду передбачена кримінальна відповідальність відповідно до ст. 249 КК України, санкція статті передбачає накладання штрафу у розмірі  від 1 700 до 3 400 грн або обмеженням волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

Крім штрафу, за незаконний вилов нараховуються збитки за кожну виловлену рибину. 

Рівненський рибоохоронний патруль закликає суворо дотримуватись встановлених норм законодавства особливо під час нересту. Адже на скільки вдало пройде нерест від того й буде залежати кількісне та видове біорізноманіття водних біоресурсів в водоймах Рівненської області.

Про порушення Правил рибальства або Порядку придбання чи збуту водних біоресурсів, просимо повідомляти на телефонну "гарячу лінію":

098-429-86-90; (0362) 62-00-33 (Рівненська область)

 

За інформацією Відділу екологічного контролю управління безпеки та внутрішнього контролю ВК ВМР