Пробація — це система заходів кримінально-правового реагування, які альтернативні покаранню у вигляді позбавлення або обмеження волі. У світі вона існує вже більше 200 років, але для України це відносно нова система, адже Закон "Про пробацію" був ухвалений в 2015 році.

Необхідно наголосити, що, по-перше, пробація — це не покарання, яке застосовується замість позбавлення волі, а система. Вона передбачає в т. ч. і покарання, альтернативне позбавленню волі. По-друге, головною метою пробації є безпека суспільства. Пробація не означає можливість правопорушнику уникнути покарання. Це просто більш перспективна і логічна схема виконання цього покарання, поєднана з допомогою, підтримкою, мотивацією до змін без вилучення людини із суспільства.

У сучасному світі розмови про реформування системи правосуддя та карного покарання займають центральне місце в дискусіях про визначення справедливості і соціальної реабілітації. Однією з ключових тем у цьому контексті є розвиток системи пробації та збільшення альтернатив позбавленню волі.

Міністерство юстиції України у співпраці з європейськими партнерами розробили проєкти Законів «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розвитку системи пробації, збільшення альтернатив позбавленню волі та створення умов для зниження рецидивної злочинності» та «Про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України щодо розвитку системи пробації, збільшення альтернатив позбавленню волі та створення умов для зниження рецидивної злочинності».

Положення цих законопроектів направлені на індивідуалізацію системи покарань та розширення переліку видів покарань, альтернативних позбавленню волі, що сприятиме зменшенню кількості осіб у місцях несвободи, забезпечить виправлення правопорушників без ізоляції від суспільства.

Аргументи на користь застосування альтернатив позбавленню волі можна навести такі: альтернативи є покаранням, і вони вимагають від засудженого дотримуватись певних умов їх відбування, які чітко визначені чинним законодавством України; альтернативні види покарань можуть виступати як міра реабілітації засудженого, тобто відновлення його попереднього статусу; ці заходи є важливим засобом загального зменшення кількості засуджених, які знаходяться у місцях позбавлення волі, і видаються більш ефективними для запобігання рецидиву; альтернативи не ізолюють людину від суспільства, що дає їй змогу не втратити роботу, сімейні відносини, соціальні зв’язки.

Вже незабаром, 28 березня 2024 року, в Україні набуде чинності Закон № 3342-ІХ, яким запроваджується новий вид покарання — пробаційний нагляд. Впровадження пробаційного нагляду – це важливий крок у реформуванні української правової системи. Це покарання є більш гуманним та ефективним, ніж тюремне ув’язнення, а також воно має значні переваги для суспільства.

Пробаційний нагляд буде введений до більш, ніж 140 статей за злочинні діяння, передбачені окремими частинами статей Кримінального кодексу України, найпоширеніших з яких є крадіжка, умисне легке тілесне ушкодження; домашнє насильство; ухилення від сплати аліментів; хуліганство і шахрайство. Даний вид покарання виконуватиметься без ізоляції від суспільства, але з покладанням низки обовʼязків за невиконання яких може бути застосовано більш суворе покарання.

Пробаційний нагляд може бути призначено на строк від 1 до 5 років, відносно неповнолітніх на строк від 1 до 2 років. Згідно з законом, при обранні покарання у виді пробаційного нагляду суд покладає на засудженого обов'язки періодично з'являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну свого місця проживання, роботи або навчання; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації. Крім цього, на засудженого судом можуть бути покладені й додаткові обов'язки, зокрема, використовувати електронний засіб контролю і нагляду та проживати за вказаною у рішенні суду адресою; дотримуватися встановлених судом вимог щодо вчинення певних дій, обмеження спілкування, пересування та проведення дозвілля; працевлаштуватися або за направленням уповноваженого органу з питань пробації звернутися до органів державної служби зайнятості для реєстрації як безробітного та працевлаштуватися, якщо йому буде запропоновано посаду (роботу); виконувати заходи, передбачені пробаційною програмою; пройти курс лікування від наркотичної, алкогольної залежності, розладів психіки та поведінки внаслідок вживання психоактивних речовин або захворювання, що становить небезпеку для здоров’я інших осіб.

Впровадження покарання у вигляді пробаційного нагляду сприятиме гуманізації пенітенціарної системи та розширенню можливостей для виправлення особи без ізоляції від суспільства. Також воно дасть змогу виконати рекомендації ЄСПЛ про необхідність оптимізації пенітенціарної системи і зменшення кількості засуджених.

 

Інформація Вараського районного відділу філії Державної установи "Центр пробації" у Рівненській області