Колодязна вода на практиці далеко не завжди є кришталево чистою. З ряду причин у питну воду можливе потрапляння забруднення, що впливає на її якість, в тому числі і по органолептичних показниках (зміна смаку, запаху тощо). Тому, з метою покращення якості питної води необхідно забезпечити належне утримання джерел децентралізованого водопостачання, в тому числі проведення регулярних дезінфекційних заходів.

Актуальною проблемою на даний час є підтоплення та в результаті чого можливе забруднення питної води джерел децентралізованого водопостачання.

Тому, в разі підтоплення шахтних колодязів, з метою попередження виникнення інфекційних захворювань серед населення громади, рекомендовано негайно припинити вживання води із даних джерел та вжити наступні дезінфекційні заходи.

Санацію шахтних колодязів виконують у послідовності: 

1. Попередня дезінфекція підводної частини криниці об’ємним способом. 

Санація підводної частини криниці об’ємним способом проводиться одним із дієвих дезінфекційних засобів, які призначені для дезінфекції води та згідно з інструкцією щодо застосування обраного дезінфекційного засобу (необхідна кількість дезінфекційного засобу, час дезінфекції води – експозиція).

Розрахункову кількість дезінфекційного засобу розчиняють у невеликій кількості води, налитої у відро та виливають цей розчин у колодязь. Воду у колодязі добре перемішують протягом 15-20 хвилин жердинами, або частим опусканням та підніманням відра на тросі. Потім колодязь закривають кришкою і залишають на рекомендований термін експозиції (згідно з інструкцією).

Рекомендовані деззасоби, які використовують для дезінфекції води: "Акватабс", "Бланідас 300", " Жавель Клейд", в т. ч. і розчин хлорного вапна та інші.

2. Очищення криниці.

Після дезінфекції об’ємним методом  криницю повністю звільняють від води, проводять чистку дна від мулу, бруду, укладають на дно додатково шар шунгіту. Стінки колодязя чистять механічним способом, просушують колодязні кільця.

Зверніть увагу! при необхідності можна використовувати примусове просушування.

Перевіряють стан гідроізоляції в місцях з'єднання кілець і введення труби. При необхідності відновлюють пошкоджену гідроізоляцію. Перед тим як людина спускається у колодязь, перевіряють, чи не накопичився там СО2. Поверхню стінок зрубу колодязя дезінфікують дезінфекційним засобом методом зрошення з гідропульта (можливо пензлем, валиком, ганчіркою, намотаною на палицю і т. п.) із витримкою експозиції. Головне, щоб стінки колодязя вкрилися рівномірним шаром розчину.

3. Заключна (повторна) дезінфекція криниці.

Після очистки та дезінфекції зрубу і наступного заповнення води, здійснюють повторну дезінфекцію води об’ємним методом.

Проведення санації шахтних колодязів допускається як спеціалізованими організаціями, так і самостійно власниками колодязів при обов’язковому дотриманні інструкцій щодо застосування дезінфекційних засобів, дотримання техніки безпеки під час проведення даних заходів.

4. Лабораторний контроль якості дезінфекції.

Для впевненості щодо якості проведеної дезінфекції та безпечності питної води в колодязі потрібно відібрати пробу води для подальшого проведення лабораторних досліджень акредитованими лабораторіями.

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Вараського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Рівненській області

 

Профілактика водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей

Водно-нітратна метгемоглобінемія – захворювання, обумовлене значним підвищенням вмісту метгемоглобіну в крові, який утворюється внаслідок токсичної дії нітратів на гемоглобін, що призводить до кисневого голодування тканин (гіпоксії).

На водно-нітратну метгемоглобінемію хворіють, зазвичай, немовлята, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з приватних або інших джерел децентралізованого водопостачання (колодязів),  яка містить значну кількість нітратів. При цьому кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність майже у два рази, а забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах – чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком.

Оскільки на сьогодні практично не існує ефективних методів видалення нітратів з води в умовах децентралізованого водопостачання для запобігання виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, передусім не слід вживати питну воду, забруднену наднормативними концентраціями нітратів, а також дотримуватись норм санітарного законодавства при облаштуванні та утриманні джерел водопостачання, при проведенні санацій та при знезараженні води децентралізованих джерел питного водопостачання, що визначені ДСанПіН 2.2.4-171-10 "Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною".

Тому спеціалісти Вараського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області наголошують, що основними заходами по профілактиці водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей до 3 років є використання для приготування їжі та питних цілей чистої від нітратів питної води, а саме фасованої, бутильованої столової води.