Насамперед, участь у зустрічі взяли ветерани Вараської громади, волонтери, Департамент соціального захисту та гідності ВК ВМР, Вараський центр соціальних служб та послуг (ВЦССП), Вараська філія Рівненського обласного центру зайнятості, Департамент культури, туризму, молоді та спорту ВК ВМР, військовий капелан отець Микола, працівники виконавчого комітету Вараської міської ради, фахівці Вараської багатопрофільної лікарні, представники поліції.

 

ма 2653

Обговорили проблематику реалізації ветеранської політики в громаді, адаптації ветеранів до цивільного життя, залучення їх до громадських ініціатив, а також реабілітації та лікування. 

Ветерани та волонтери акцентували на важливості співпраці військовослужбовців та влади, поширення інформації щодо наявних пільг, компенсацій, програм допомоги учасникам російсько-української війни на місцевому та державному рівнях тощо.

ма 2648

Під час заходу презентували "Путівник ветерана" – дорожню карту Захисника, де міститься вся необхідна інформація для військовослужбовців. 

ма 2655

Також присутні дискутували щодо створення єдиного "простору" – громадської органзації, спілки чи координаційної ради, яка надаватиме допомогу, консультації Захисникам/Захисницям, які не мають змогу або не знають, як зробити це власноруч. Зокрема, ветерани наголосили, що головуючим у такій організації має бути саме військовий, учасник російсько-української війни, який має власний досвід: переходу, адаптації від війни до цивільного життя, шляху лікування та реабілітації, особливості комунікації із людиною, яка брала участь у бойових діях, розуміння того психологічного стану, у якому перебувають військовослужбовці тощо.

Наприкінці представники виконавчих органів влади, ветерани та волонтери погодилися щодо необхідності подальших подібних зустрічей, співпраці та підтримки комунікації.