У Вараській громаді шукають родини, які можуть тимчасово прихистити дітей.

З цього приводу сьогодні відбулася робоча нарада під головуванням заступника міського голови Романа Хондоки, за участі начальника служби у справах дітей Ольги Самохіної, заступника директора департаменту соціального захисту та гідності Людмили Ковбасюк, директора Вараського центру соціальних служб та послуг Світлани Пашко, старост старостинських токругів громади: Ольги Ярошик, Лесі Овсянік, Сергія Бойка, Ярослава Ємельянова, представників Вараської філії Рівненського обласного центру зайнятості: директора Наталії Хімінець, психолога Юлії Головченко,  а також представників Християнської Церкви "Світло Зорі" Юрія Рабого та Церкви ХВЄП "Благодать" Ірини Кривко.

2450

Нагадаємо, Вараська громада була відібрана та запрошена для участі у проєкті ЮНІСЕФ "Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату", який реалізується спільно Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Партнерство "Кожній дитині", Мінсоцполітики, Національною соціальною сервісною служби  України, Координаційним центром із розвитку сімейного виховання та догляду дітей за фінансової підтримки ЄС.

Начальник служби у справах дітей Ольга Самохіна зазначила, що Патронат – це соціальна послуга, завдяки якій дітей влаштовують не до закладів, а в сім’ї. Поки дитина перебуває у безпечному середовищі під наглядом патронатних вихователів, з біологічними батьками працюють соціальні служби. Так дитина залишається у своїй громаді, може ходити до своєї школи чи садка, зберігає контакти з родичами. Також послуги патронату потребують діти тоді, коли про повернення в біологічну сім’ю з тих чи інших причин не йдеться, тобто поки вирішується питання пошуку нової сім’ї для дитини – усиновлення, влаштування до прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу чи під опіку.

 2452

Крім того, за надання послуги патронатний вихователь щомісячно отримує грошове забезпечення. До слова, у 2024 році розмір грошового забезпечення для патронатного вихователя в місяць становить 5 прожиткових мінімумів, тобто близько 15000 гривень. Також виплачується допомога на кожну дитину в розмірі 2,5 прожиткових мінімумів відповідно до віку дитини та 3,5 прожиткових мінімумів для дітей з інвалідністю.

Так, сім’ї, які захочуть стати патронатними, отримають соціальний та психологічний супровід, підтримку міждисциплінарної команди. В рамках проєкту передбачено надання благодійної допомоги в облаштуванні кімнат для влаштованих до патронатної сім’ї дітей, забезпечення побутовою технікою, засобами для навчання, гігієнічними наборами тощо.

Сподіваємося, що в нашій громаді є достатньо людських ресурсів, досвіду та бажання втілювати кращі практики догляду за дитиною.

За детальною інформацією звертайтеся до:

  • служби у справах дітей виконавчого комітету Вараської міської ради за адресою: майдан Незалежності, буд.2, м.Вараш, моб.тел. 068 977 09 62
  • Вараського центру соціальних служб та послуг за адресою: мікрорайон Будівельників, буд.3, м.Вараш.