У с.Собіщиці відбулися загальноміські теренові ігри "Захисник України 2024", приурочені 80-річчю бою 

Головна мета проведення заходу – це удосконалення знань, умінь і навичок з навчального предмету "Захист України", виховування національної свідомості, історичної пам'яті, громадянської позиції, патріотизму, готовності захищати Україну, а також пропаганда здорового способу життя. Участь в теренових іграх взяло 10 роїв закладів освіти громади. Зокрема, це: Вараські ліцеї №1, 2, 3, 4, 5, 6, Більсковільський, Сопачівський, Собіщицький та Мульчицький ліцеї.

До події долучилися заступник міського голови Дмитро Стецюк, представники Вараської МВА, начальник Управління освіти ВК ВМР Олена Корень, начальник Вараського районного ТЦК та СП полковник Андрій Скляров, духовенство громади, працівники Управління освіти, директори та викладачі освітніх закладів.

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих Героїв, котрі хоробро стояли на захисті нашої країни та віддали власне життя заради мирного неба над Україною.

Затим з промовою виступив заступник міського голови Дмитро Стецюк із побажаннями для активної молоді.

"Сьогодні ми відзначаємо 80-ту річницю боротьби УПА біля селища Гурби проти радянської тоталітарної системи, але сьогодні на сході такі самі бої тривають біля Авдіївки, біля Часового Яру, у Запорізькій, Донецькій області, під ударом Харківська область. Історія повторюється, але ми знаємо що Україна завжди у цій боротьбі сподівалася лише на себе. І сьогодні ці події та ця гра – вони нагадують, що ми достойні своїх предків. Дуже приємно, що молоде покоління вчиться боронити свою державу, вивчає ази безпеки життя та історію нашої країни", – виступив із промовою Дмитро Стецюк.

Дмитро Стецюк виступає із промовою

Благочинний Вараського району, настоятель Свято-Покровського храму отець Віталій та військовий капелан отець Микола благословили команди, помолилися за них та окропили священною водою.

Також начальник Вараського районного ТЦК та СП полковник Андрій Скляров урочисто підняв прапор України над табором роїв Вараської громади. 

Під кінець вступної частини гості події приєдналися до підписання побажань про Перемогу на прапорі України.

Учасники гри змагались на 10 теренових локаціях. Дівчата і хлопці на рівних умовах долали смугу перешкод, змагались із вогневої підготовки, підтягувались на високій перекладині, метали гранати, накладали турнікети, розпалювали багаття за допомогою кресала, виявляли "міни" за допомогою "саперних щупів", відповідали на питання історичної вікторини щодо бою під Гурбами, представляли власні напрацювання щодо маскування одного учасника від кожного рою.

Переможці гри:

І місце – Сопачівський ліцей;

ІІ місце – Вараський ліцей №5;

ІІІ місце – Вараський ліцей №1 та Вараський ліцей №3.

Переможці нагороджені грамотами, прапорами, а також сертифікатами на екскурсійну поїздку до меморіального комплексу "Пантеон Слави Героїв бою під Гурбами".

Окрім цього, захід супроводжували українськи пісні у виконанні старшокласників закладів загальної середньої освіти Вараської громади.