Відбулося тридцять шоста сесія Вараської міської ради восьмого скликання. Для роботи у сесійній залі зареєструвався 31 депутат.


Розпочалось засідання традиційно із хвилини мовчання за загиблими військовослужбовцями, що у лавах Сил оборони України воювали за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої країни.

Міський голова Олександр Мензул стисло проінформував присутніх про безпекову ситуацію у громаді − кордони області не порушені та знаходяться під надійним захистом наших військових.

73 6996

Затим очільник громади зазначив, що Вараська громада продовжує підтримувати наших військовослужбовців. Зокрема, сьогодні для одного з підрозділів Національної гвардії України передано автомобіль підвищеної прохідності Mitsubishi L200. Гроші для придбання машини виділено із бюджету громади.

Під час затвердження порядку денного Володимир Грушевський (фракція "Голос") запропонував присутнім виключити із розгляду питання про надання дозволу Управлінню Служби безпеки України в Рівненській області на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в постійне користування. У свою чергу Ігор Саворона (фракція "Сила людей") також запропонував не розглядати проєкт рішення про передачу земельної ділянки в постійне користування Головному управлінню Національної поліції в Рівненській області. Депутати підтримали дані пропозиції.

73 6984

Після утворення робочих органів і затвердження порядку денного було виголошено депутатські запити і звернення. Зокрема, депутат Марія Левченко (фракція "Сила людей") звернулася з подякою до комунального підприємства "Благоустрій" щодо якісного виконання робіт із благоустрою й облаштування території у м.Вараш.

Розгляд порядку денного обранці розпочали із змін до: Комплексної програми "Здоров'я" на 2022-2025 роки; Міської програми з відзначення до державних, професійних та місцевих свят, ювілейних дат, заохочення за заслуги перед Вараською громадою на 2021-2025 роки; Програми розвитку фізичної культури і спорту Вараської громади на 2021-2025 роки; Програми розвитку земельних відносин Вараської громади на 2022-2026 роки; Комплексної програми енергоефективності Вараської громади на 2021-2025 роки. Щодо останнього, то йдеться про скорочення витрат на енергоресурси пропонується замінити люмінесцентні світильники на LED-лампи у закладах освіти, лікарнях, адміністративних будівлях, встановити автоматичні регулятори на системах теплопостачання та ін.

Підтримано питання щодо безоплатної передачі майна з комунальної власності Вараської МТГ у комунальну власність Кочубеївської сільської територіальної громади − для цієї громади, що постраждала унаслідок бойових дій було придбано шифер.

Декілька проєктів рішень у порядку денному стосувалися надання згоди на безоплатне прийняття державного майна у комунальну власність Вараської громади. Депутати проголосували "за" передачу об’єктів незавершеного будівництва житлових будинків №423, №51/3 та №51/2, що знаходяться у м-р Перемоги та не підтримали проєкти рішення щодо передачі незавершеного будівництва дитячої поліклініки на 480 відвідувань по м-р Вараш й загальноосвітньої школи №60 по м-р Перемоги.

Також 16 серпня депутати погодили проєкт рішення про прийняття вулиць та доріг Мульчицького старостинського округу у комунальну власність Вараської МТГ. Оскільки вулиці та дороги фактично обслуговуються КП "Благоустрій", але до цього часу не перебували на балансовому обліку жодного підприємства, установи, організації.

Далі депутати ухвалили рішення про припинення юридичної особи Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) міста Вараш в результаті реорганізації шляхом приєднання до Вараського центру соціальних служб та послуг. Даний проєкт рішення передбачає об'єднання Територіального центру соціального обслуговування і Вараського центру соціальних служб та послуг, що у свою чергу створить необхідні умови для надання громадянам якісних соціальних послуг в межах однієї установи та ефективного використання матеріально-технічних, кадрових, фінансових та управлінських ресурсів. Також внесли зміни до установчих документів Вараського центру соціальних служб та послуг, затвердження Положення в новій редакції.

73 6989

Одноголосно (31 голос "за") внесли зміни до Програми мобілізаційної підготовки, мобілізації та оборонної роботи у Вараській міській територіальній громаді на 2022-2025 роки. Зокрема, передбачається виділення коштів на облаштування фортифікаційних споруд, відеоспостереження, придбання вживаних транспортних засобів для ЗСУ, забезпечення перевезення рідних загиблих Захисників до їх місць поховання.

Окрім цього внесли зміни до установчих документів Вараського ліцею №1, №2, №3, №4, №5, Старорафалівської гімназії, Озерецької гімназії та Собіщицького ліцею.

Підтримано і зміни до бюджету Вараської громади на 2023 рік. Зокрема, передбачено виділення 3 млн грн для 104-ої окремої бригади ТрО, 2 млн грн для придбання виконавчим комітетом ВМР вживаних автомобілів для потреб ЗСУ, котрі передаватимуть на баланс Вараському районному ТЦК та СП для розподілу серед військових підрозділів.

Також було виділено 1 млн грн для виконання районної програми підготовки територіальної оборони, 1 млн грн для Програми забезпечення житлом учасників АТО/ООС, 1,2 млн грн для матеріально-технічного забезпечення вараських районного і міського управлінь СБУ.

Підтримано депутатами виділення 1 млн 667 тис. грн для поточного та капітального ремонту інженерних систем Вараської багатопрофільної лікарні (зі спеціального і загального фондів), поточний ремонт дороги Рівненської у м.Вараш та капітальний ремонт вул.Хлібороб у с.Стара Рафалівка.

Щодо Програми соціальної підтримки Захисників та захисниць України, то виділено 1,5 млн грн на відшкодування витрат на лікування зубів та проведення зубопротезування, надання допомоги членам сім’ї Захисників, які зникли безвісти (перебувають в полоні), щомісячної допомоги дітям загиблих, на придбання путівок дітям.

Затим у роботі сесії оголошено перерву.