Сказ – це гостре інфекційне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, за якого уражається центральна нервова система і яка закінчується смертю.

Хто переносить вірус? Дикі тварини (лисиці, вовки, кажани, гризуни), а також домашні тварини (коти, собаки) та худоба, які заражаються від диких тварин.

Зокрема, хворі на сказ дикі тварини втрачають страх перед людиною та приходять в населені пункти.

Як передається сказ?

Через укус хворої тварини та при потраплянні на слизові оболонки чи шкіру слини хворої тварини.

Ознаки сказу в собак та кішок: втрата апетиту, млявість, слиновиділення, різка зміна настрою та поведінки, намагання з’їсти щось неїстівне.

Як запобігти сказу? Вакцинувати домашніх тварин. Не контактувати із дикими та невідомими тваринами та тримати подалі від них своїх домашніх тварин. При укусі та ослиненні хворою твариною – негайно звернутися за медичною допомогою.

Що робити, якщо вкусила (подряпала) тварина чи на шкіру або слизову потрапила слина тварини?

  1. Ретельно (10-15 хв) промивати місце ураження проточною водою з милом.
  2. Обробити краї рани розчином йоду чи іншим спиртовим розчином. Накласти пов’язку.
  3. Звернутися в травматичний пункт для подальшої обробки рани та вирішення питання вакцинації.

Вакцинація – єдиний метод запобігти розвитку хвороби, навіть якщо вірус вже потрапив в організм людини чи тварини. Травматолог також визначає потребу у вакцинації проти правця, так як рана може бути забруднена землею та минув тривалий час після попередньої вакцинації. Зазвичай, графік вакцинації проти сказу складається з 5 ін’єкцій. Вакцина проти сказу (антирабічна) запобігає виникненню захворювання у 96–99% випадків.

Що робити, якщо покусала домашня тварина (своя чи іншого власника)? Тварину не слід вбивати, а необхідно ізолювати та повідомити ветеринарного лікаря про цей випадок для забезпечення нагляду за твариною протягом 15 днів. Необхідно уточнити вакцинальний статус тварини, а також про те, чи був у неї контакт із дикою твариною. Якщо тварину довелося вбити, то не слід закопувати чи спалювати труп, так як для підтвердження сказу необхідне проведення лабораторного дослідження, яке організовує ветеринарний лікар.

За невідкладною допомогою та вирішення питання щодо вакцинації звертатись: до травматологічного кабінету №311 КНП «Володимирецька багатопрофільна лікарня» (селище Володимирець вул.Грушевського 39, тел. 0989563424; 0989562721) або приймального відділення КНП ВМР «Вараська багатопрофільна лікарня» (м. Вараш, вул.. Енергетиків, 23, тел. (03636) 3-10-55; 067-360-22-01). 

Для організації нагляду за твариною, лабораторних досліджень та інших санітарно-ветеринарних заходів: звертатися до Вараської районної державної лікарні ветеринарної медицини (селище Володимирець вул.Грушевського 2, тел. (03634) 2-33-13; 0973046758).