Всупереч заборонам господарі земельних ділянок продовжують палити суху рослинність. Нагадуємо жителям громади і особливо тим із них хто любить спалювати суху траву, бур’яни, листя та гілля, що цим вони завдають шкоду не лише екології, а й здоров’ю оточуючих.

А все тому, що під час спалювання листя, трави і бур’янів разом з димом вивільняються чадний газ, окис азоту, пестициди та радіонукліди. З димом у повітря також вивільняється діоксини, які можуть викликати проблеми з репродуктивним здоров’ям та розвитком, ураження імунної системи, гормональні порушення.

Під час спалювання листя чи трави також руйнується грунтовий покрив та всі наявні в ньому поживні речовини. Для його відновлення потрібно п’ять – шість років. Підпали збільшують удвічі, а то -і вчетверо, промерзання грунту. З листям та травою згорають корисні комахи, знищується насіння і коріння рослин, зазнають пошкоджень нижні частини дерев і кущів, верхні частини їхнього коріння. У вогні можуть загинути і постраждати звірі, птахи, плазуни, земноводні.

Відтак спалювання листя і трави в Україні є незаконним і передбачає адміністративну, а подекуди -і кримінальну відповідальність. Зокрема штрафи за це складають від 3 060 до 6 120 грн. Водночас для посадовців такий штраф ще більший від 15 300 до 21 420 грн. Якщо паління відбувалося на території природно-заповідного фонду, та штраф становить 6 120 до 12 240 грн ( для посадовців -від 21 420 до 30 600грн). За знищення чи пошкодження лісових масивів, зелених посадок навколо населених пунктів, вздовж залізниці найбільші штрафи від 91 000 грн до 153 000 грн.

Також усі мають знати, що під час дії воєнного стану в Україні спалювання сухостою може бути прирівняне до диверсій, адже в березні 2023 року Рада внесла зміни до Кримінального кодексу, якими посилила відповідальність за злочини проти основ нацбезпеки в умовах воєнного стану. Таким чином у статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів додали навмисні підпали, зокрема сухої рослинності.

Отож шановні жителі громади, не порушуйте вимоги закону «Про охорону атмосферного повітря» та правила благоустрою населених пунктів, бо це також тягне за собою накладення штрафу: на громадян -від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян суб’єктів підприємницької діяльності від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян суб’єктів підприємницької діяльності від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (стаття 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Опалі ж листя, суху траву та  бур’яни не спалюйте, а компостуйте, щоб мати і гарні добрива для грунту, і гарну та чисту громаду.

Тому, бережіть власне здоров’я і поважайте право сусідів на це. Будьте свідомими людьми і справжніми патріотами України.

 

 Відділ екологічного контролю управління безпеки та внутрішнього контролю ВК ВМР