Екологи наголошують, що під дією кліматичних факторів, в процесі розкладу пластик виділяє отруту в атмосферу. Старі пластикові квіти викидають на сміттєзвалище, де вони пролежують тривалий час. Спалення таких квітів забруднює повітря токсинами і тим ми дихаємо. Це пряма загроза здоров’ю, особливо такі викиди сприяють виникненню онкологічних захворювань.

Закопувати їх теж немає сенсу, бо вони не гниють, штучний пластик розкладається у землі до 200 років. Знову ж таки, це шкода довкіллю і тим, хто ще живий. Зрештою, у сьогоднішні важкі економічні часи навряд чи логічно витрачати чималу суму на квіти, котрі згодом стануть сміттям. До того ж, пластикові вироби шкодять екології ще з етапу виготовлення сировини для них, для якої використовують нафтопродукти.

Насамперед найбільш доречним для померлих є молитва, а також живі квіти – символ вічного життя. Охайний вигляд могил та живі квіти і рослини, композиції з живої хвої, прикрашені сухими плодами, сухими квітами та рослинами, які виглядають ефектно і не несуть ніякої шкоди довкіллю.

Пластикові вінки і квіти не мають нічого спільного з виявом християнської віри, це традиція, що поширилася у радянські часи. В європейських країнах штучні квіти заборонено приносити на кладовище. Прийнято нести лише живі квіти.

Пам'ятаймо про відповідальність перед наступними поколіннями, нашими дітьми та онуками за стан навколишнього середовища і несімо відповідальність за свої рішення щодня. Екосистема України в результаті російської агресії зазнала дуже великих збитків, не додаваймо своїми безвідповідальними діями їй ще більшої шкоди.

Відділ екологічного контролю управління безпеки та внутрішнього контролю ВК ВМР