Підсумки роботи опікунської ради з питань забезпечення прав та інтересів повнолітніх осіб, які потребують опіки або піклування за 2023 рік.

У 2023 році проведено 16 засідань опікунської ради з питань забезпечення прав та інтересів повнолітніх осіб, які потребують опіки або піклування (далі – Опікунська рада) на яких розглянуто 65 заяв громадян щодо встановлення опіки над повнолітніми особами у разі визнання їх судом недієздатними; заміну опікуна повнолітньої недієздатної особи; з повідомленням про повнолітню особу, яка потребує опіки та призначення їй опікуна; надання дозволів на вчинення правочинів від імені недієздатних осіб; призначення помічника дієздатній фізичній особі для здійснення її прав та виконання обов’язків, відповідно до статті 78 Цивільного кодексу України. 

За результатами розгляду надано 66 відповідних пропозицій виконавчому комітету Вараської міської ради, на підставі яких прийнято 66 рішень. Згідно з наданими пропозиціями підготовлено та направлено до судових органів 24 подання щодо можливості призначення заявників опікунами над повнолітніми особами.

Представник Опікунської ради, як заінтересована особа, залучалась до участі в 21 засіданні суду.

На сьогоднішній день в органах суду перебувають на розгляді 13 заяв щодо визнання громадян недієздатними та про заміну опікуна.

Відповідно до законодавства здійснюється контроль за виконанням опікунами обов’язків по забезпеченню належного утримання 46 недієздатних повнолітніх осіб, що перебувають на обліку в Опікунській раді.

Відповідно до затвердженого графіка, з початку року проведено обстеження умов проживання 68 осіб, які перебувають під опікою.

З початку року надано методичну допомогу з питань опіки та піклування 147 громадянам.

Разом з цим нагадуємо, що відповідно до підпункту 4.11 пункту 4 Правил опіки та піклування, що затверджені спільним наказом Державного комітету України у справах сім’ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26 травня 1999 року №34/166/131/88 "Про затвердження Правил опіки та піклування", опікуни (піклувальники) подають щорічно, не пізніше 1 лютого, до органів опіки та піклування звіт про свою діяльність за минулий рік щодо захисту прав та інтересів підопічних, у тому числі щодо збереження належного їм майна та житла.

Подати вище зазначений звіт потрібно до Департаменту соціального захисту та гідності виконавчого комітету Вараської міської ради за адресою: майдан Незалежності, 1, м. Вараш (Вараська міська рада, каб. 100).

Опіка162024 опіка плакат