У соціальних мережах поширюється маніпулятивна інформація щодо реконструкції підвального приміщення у Вараському ліцеї №3 із влаштуванням там об’єкту цивільного захисту.

Виконання реконструкції технічного підвального приміщення ліцею №3 було делеговано Департаменту з питань будівництва та архітектури Рівненської обласної державної адміністрації, який виступив замовником робіт. Цей департамент організував тендер із визначення підрядника-виконавця робіт, яким після проходження процедури стала ТзОВ фірма «Кортакоз» (м.Здолбунів).

Загальна площа реконструкції – 1612 м.кв., розрахункова кількість осіб – 1178. Першочергова загальна вартість реконструкції складає 22 млн 107 тис. грн

Згідно з рішенням №2048-РР-VIII від 8.09.2023. Вараською міською радою для реконструкції підвального приміщення виділено співфінансування (субвенцію обласному бюджету) у сумі 13 млн 45 тис. 097 грн.

Хочемо зауважити, що на момент початку робіт приміщення під Вараським ліцеєм №3 було технічним підпіллям висотою 1,40-1,60 м. При цьому за нормами висота приміщення ПРУ має бути в межах 2,20-2,50 м. Відповідно підряднику найперше необхідно було зробити демонтаж наявного бетонного покриття товщиною від 15 до 30 см (загальний об’єм 480 м.куб.), гідроізоляції (мастичної) загальною площею 604 кв.м. Після цього працівники фірми-підрядника розпочали виїмку піщаної засипки фундаменту технічного підпілля ліцею – загальний об’єм 1360 м.куб. А також здійснено перевезення цієї піщаної засипки (2 200 тонн) за межі ліцею, що складає орієнтовно 200 вантажівок типу «КАМаЗ».

Треба відмітити, що враховуючи низьку стелю технічного приміщення роботи із розбивання бетонного покриття, виїмки засипки тощо доводилося здійснювати ручним способом в стиснених умовах.

Під час виконання робіт із виїмки піщаної засипки працівниками-підрядника були виявлено додаткові зв’язки монолітних бетонних фундаментів шириною до 70 см, які не були зазначені у першочерговій проєктній документації школи. Саме тому їх довелося частково вирізати/демонтовувати для влаштування проходів у приміщенні (довжина прорізів у залізобетонних конструкціях ~460 м).

Після цього приміщення було підготовлено для влаштування підлоги – укладання гідроізоляції, заливання стяжки, фарбування (1612 м.кв. площі).

У подальшому відбувалися роботи із внутрішнього опорядження стін – розчищення, антисептування та їх фарбування (площею 2887 м.кв.).

Повністю реконструйовано каналізаційну систему підвального приміщення всього ліцею №3 із врахуванням облаштування з нуля санвузлів у приміщенні ПРУ (протяжність каналізаційної мережі ~350 м) з дотриманням вимог інклюзивності.

Прокладено мережі електроживлення та влаштування систем пожежної сигналізації, системи керування евакуації (~3900 м кабельних мереж). Проєктом передбачено встановлення освітлювальних приладів у кількості 190 шт.

Також із нуля спроєктовано і влаштовано повноцінну вентиляційну систему, облаштовано опалювальні прилади у приміщеннях ПРУ.

Облаштовано п’ять входів-виходів у приміщення ПРУ із встановленням спеціальних дверей, з урахуванням вимог інклюзивності (будуть змонтовані спеціальні підйомники).

Кошторисом проєкту передбачено придбання меблів (167 лав для сидіння, 210 ліжок, 64 вішалок, 32 стелажів), 24 ємності для води. Аварійне електроживлення здійснюватиметься від двох дизель-електростанцій, закупівля яких також відбулася у межах кошторису проєкту.

Нині тривають роботи із влаштування інтернет-мережі, влаштування захисних екранів і накриттів над входами, часткове закривання металопрофілем інженерних комунікацій та ін.

Як було зауважено вище виконання робіт із реконструкції було делеговано Департаменту з питань будівництва та архітектури Рівненської ОДА, який і організовував тендер із визначення виконавця робіт. Водночас, із боку виконавчого комітету Вараської міської ради, керівництва громади здійснювалися контролюючі дії, відбувалися щотижневі наради для контролю виконання робіт. Треба відмітити, що компанії-підряднику вдалося у стислий термін – за 2,5 місяці – виконати значний об’єм робіт, вказаний вище. Це дозволило якнайшвидше повернути школярів до навчального процесу із інших навчальних закладів. Особливо це актуально за нинішніх погодних умов, незначної тривалості світлового дня узимку.

Зауважимо, що будь-які порівняння із влаштуванням укриттів в інших регіонах України є некоректним, маніпулятивним оскільки не враховано виконаний об’єм робіт у приміщенні ліцею №3, а також кількість осіб на яке розрахований об’єкт цивільного захисту, а також які «овочерізки та барабани» закуповувалися для укриттів в інших регіонах країни.

Також хочемо зазначити, що фахівцями управління безпеки та внутрішнього контролю виконавчого комітету здійснювалися обрахунки будівництва окремого укриття для більше 1500 тисячі школярів на території ліцею. На момент 2021 року цифра для будівництва СХОВИЩА цивільного захисту на 1200 місць складала 232 млн 295 тис. 136 грн. За нинішнього здорожчання вартості матеріалів, робіт та послуг, збільшення розміру мінімальної заробітної плати тощо ці суми, вочевидь, значно збільшаться.

До слова, упродовж І семестру учнів для навчання гостинно приймали інші ліцеї м.Вараш. Проте це мало певні незручності для батьків учнів початкової школи, оскільки 2-4 класи навчалися у трьох різних закладах, учні 6-9 класів могли лише почергово навчатися очно. Навчання здійснювалося лише в другу зміну, тому повернення додому припадало на вечірній час, що викликало хвилювання у батьків.

Щодо сприяння у вирішенні даного питання батьки зверталися і до адміністрації ліцею №3, і в управління освіти, а також до депутатського корпусу та представників влади громади.

Результатом спільних зусиль Вараський ліцей №3 отримав можливість розпочати освітній процес в ІІ семестрі в своєму закладі з використанням власної захисної споруди цивільного захисту у разі оголошення сигналу «повітряна тривога». Ми маємо сподівання, що замовник робіт, а також фірма-виконавець завершать всі роботи у лютому, що дозволить комфортно використовувати приміщення ПРУ учнями, педагогами та працівниками ліцею.