З метою збереження водних біоресурсів під час їх зимівлі з 1 листопада 2023 року до закінчення зимового періоду (до початку весняно-літньої заборони на період нересту водних біоресурсів 2024 року) на рибогосподарських водних об’єктах Рівненської області встановлюється заборона на лов водних біоресурсів на зимувальних ямах.

Наказом Державного агенства меліорації та рибного господарства забороняється лов водних біоресурсів і на зимувальних ямах рибогосподарських водних об`єктів Рівненщини.

Згідно Правил любительського і спортивного рибальства зимувальна яма – поглиблення дна частини рибогосподарського водного об’єкта, де скупчуються водні біоресурси в осінньо-зимовий період, межі зимувальних ям визначені Правилами любительського і спортивного рибальства.

Рівненський рибоохоронний патруль нагадує, що під час зимівлі водних біоресурсів на зимувальних ямах забороняється:

  • любительське і спортивне рибальство навіть з берега;
  • пересування всіх транспортних засобів чи моторних суден.

Також відповідно п.4 пп.3 Р.IV Правил любительського і спортивного рибальства забороняється риболовля у осінньо-зимовий період (від льодоставу до скресання криги) знаряддями лову, оснащеними гачками, відстань у яких від цівки до кінчика жала перевищує 10 мм.

Пам’ятайте, що риболовля у зимовий період дозволена виключно поза межами зимувальних ям. Дозволено рибалити зимовими вудками та жерлицями не більше 7 гачків на одного рибалку.

Рівненський рибоохоронний патруль закликає всіх рибалок дотримуватися  норм та правил заборони. Особи, які нехтуватимуть даною забороною будуть притягнуті до відповідальності.

За порушення вимог чинного природоохоронного законодавства  на порушника чекає адмінвідповідальність як за ч. 3 ст. 85 КУпАП (штраф – 170 грн), так і за ч. 4 ст. 85 КУпАП (штраф – від 340 до 680 грн з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення та незаконно добутих водних біоресурсів).

Крім цього, порушнику нараховуються збитки за кожну незаконно виловлену рибину.

Розмір штрафу за 1 шт. складає: сом — 5117 грн, сазан — 3706 грн, судак — 3587 грн, щука — 3468 грн, окунь — 3162 грн, лящ — 1649 грн, лин — 1598 грн.

Відділ екологічного контролю Управління безпеки та внутрішнього контролю ВК ВМР