Пояснювальна записка щодо необхідності встановлення тарифів на надання послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення по ВП "Рівненська АЕС" ДП "НАЕК "Енергоатом" на 2024 рік


Для ведення господарської діяльності по наданню послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення ВП "Рівненська АЕС" ДП "НАЕК "Енергоатом" отримав необхідні дозволи та ліцензії.

Для підйому артезіанської води ВП РАЕС експлуатує 9 артезіанських свердловин водозабору с. Острів глибиною від 140 до 350 метрів. Постачання води споживачам здійснюється від насосної станції другого підйому. Обсяги відпущеної води визначаються за показниками засобів обліку.

Магістральними та квартальними водопровідними мережами вода подається до мереж комунального підприємства "Вараштепловодоканал" – основного споживача послуги з водопостачання від ВП РАЕС, інших споживачів м. Вараш та с. Заболоття, населення с. Заболоття та підрозділів ВП РАЕС.

ВП РАЕС надає послугу з централізованого водовідведення. На балансі ВП РАЕС знаходяться мережі водовідведення, які задіяні в процесі приймання стічної води від споживачів та її транспортування на очистку до мереж КП "Вараштепловодоканал" Вараської міської ради.

ВП РАЕС надає послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення по тарифах, що встановлені рішенням виконавчого комітету Вараської міської ради № 437-РВ-22 від 06.12.2022 "Про встановлення тарифів для ВП "Рівненська АЕС" ДП "НАЕК "Енергоатом" на послуги з централізованого водопостачання, централізованого водовідведення з 01.01.2023 року":

Централізоване водопостачання:

  • споживачам, які є суб'єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та централізованого водовідведення – 15,65 грн за 1 куб. м (без ПДВ);
  • споживачам, які не є суб'єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та централізованого водовідведення – 17,55 грн за 1 куб. м (без ПДВ).

Централізоване водовідведення:

  • споживачам, які не є суб'єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та централізованого водовідведення – 45,30 грн за 1 куб. м (без ПДВ).


Повна собівартість послуги з централізованого водопостачання на плановий період 2024 року становить 25892,21 тис.грн. Плановий середньозважений тариф на послугу з централізованого водопостачання становить 20,42 грн/м3 (для суб’єктів господарювання у сфері централізованого водопостачання та централізованого водовідведення плановий тариф становить 19,64 грн/м3, для інших споживачів плановий тариф становить 21,97 грн/м3).

Порівняно з діючим тарифом, плановий середньозважений тариф збільшується на 4,17 грн/м3 (на 25,7 %), за рахунок зростання прямих матеріальних витрат, а саме: витрат на електроенергію на 40 % (зростання тарифу на електроенергію), інших прямих матеріальних витрат на 23% за рахунок збільшення витрат на реагенти для очищення і знезараження питної води на 37% (за рахунок вищої вартості на гіпохлорит на 42%), збільшення витрат на матеріали для ремонту господарським способом на 17% (у зв’язку з вищими цінами на ТМЦ). Прямі витрати на оплату праці збільшуються на 7% в зв’язку із зростанням соціальних стандартів в плановому періоді; збільшуються витрати на єдиний внесок на загальнообов’язкове державне страхування на 7% у зв’язку зі зростанням витрат на оплату праці. Амортизаційні відрахування виробничих основних засобів збільшились на 3 % за рахунок введення основних засобів в другому півріччі 2022 року. Інші прямі витрати збільшуються на 52% (у 2024 році планується виконання робіт з поточного ремонту господарсько-питного трубопроводу с. Острів) та інших витрат на проведення ремонтних робіт господарським способом. Загальновиробничі витрати збільшуються на 9 % за рахунок збільшення розподілених та нерозподілених загальновиробничих витрат на плановий період.

До повної собівартості включені інші операційні витрати в сумі 240,66 тис.грн. Дані витрати в діючому тарифі 2023 року не передбачались.

На плановий період включений плановий прибуток в розмірі 4% (обігові кошти) до повної планової собівартості централізованого водопостачання та становить 1035,69 тис.грн.

Повна собівартість послуги з централізованого водовідведення на плановий період 2024 року становить 5337,70 тис.грн. Плановий середньозважений тариф на послугу з централізованого водовідведення становить 61,68 грн/м3. Порівняно з діючим тарифом,плановий тариф збільшується на 16,38 грн/м3 (або на 36%), за рахунок зростання основних складових тарифу: послуг сторонніх підприємств з очистки стоків на 1% (за рахунок меншого обсягу водовідведення на 15% та зростання планового тарифу КП «Вараштепловодоканал» (в діючому тарифі – 12,94 грн/м3, в плановому – 15,40 грн/м3);

витрат на електроенергію на 13 %, за рахунок зростання тарифу на електроенергію; прямих витрат на оплату праці на 6 %, в зв’язку із зростанням соціальних стандартів в плановому періоді; внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на 6 % в зв’язку із зростанням витрат на оплату праці; більших витрат на проведення ремонтних робіт господарським способом на 9%; загальновиробничих витрат на 4 %; адміністративних витрат на 9% за рахунок зростання витрат планової виробничої собівартості.

До повної собівартості включені інші операційні витрати в сумі 40,52 тис.грн. Дані витрати в діючому тарифі 2023 року не передбачались.

На плановий період включений плановий прибуток в розмірі 4% (обігові кошти) до повної планової собівартості централізованого водовідведення та становить 213,51 тис.грн.

Обсяг реалізації послуг на плановий період 2024 року з централізованого водопостачання становить 1318,836 тис.м3, обсяг централізованого водовідведення – 90,000 тис.м3. Планові обсяги реалізації послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення зменшились у порівнянні з обсягами врахованими у діючих тарифах на 4% та 15% відповідно. Річні плани господарської діяльності з централізованого водопостачання сформовані на підставі фактичних за останні п’ять років та прогнозованих обсягів з урахуванням укладених із споживачами договорів.

Об’єми централізованого водопостачання та централізованого водовідведення визначаються згідно даних приладів обліку. З усіма споживачами ВП РАЕС укладені договори про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.

Облік витрат ведеться окремо по кожному виду ліцензованої діяльності цеху теплових та підземних комунікацій ВП РАЕС.

Пропозиції та зауваження від споживачів приймаються в термін до 01.09.2023 на адресу ВП "Рівненська АЕС" ДП "НАЕК "Енергоатом", або на електронну адресу: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Розрахунок_повної_собівартості_та_середньозваженого_тарифу_на_послугу_з_централізованого_водопостачання_ВП_РАЕС.pdf