На виконання Наказу №130 від 05.06.2018р. Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України "Про затвердження Порядку інформування споживачів про намір зміни цін/тарифів на комунальні послуги з обґрунтуванням такої необхідності", Комунальне підприємство "Вараштепловодоканал" Вараської міської ради повідомляє про намір зміни тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення з 01.01.2024 року:

  • з централізованого водопостачання для всіх категорій споживачів – 44,80 грн./м3 з ПДВ;
  • з централізованого водовідведення для населення, інших споживачів та бюджетних організацій – 36,96 грн./м3 з ПДВ;
  • з централізованого водовідведення для суб’єктів господарювання у сфері централізованого водовідведення – 18,48 грн./м3 з ПДВ.

Підставою здійснити зміну тарифу на послуги централізованого водопостачання та централізованого водовідведення є зміна вартості складової тарифів із причин, які не залежать від КП "ВТВК" ВМР, як суб’єкта ліцензованої діяльності, а саме зростання цін та тарифів на паливо-енергетичні та інші матеріальні ресурси, рівня мінімальної заробітної плати, зростання податків та інших складових витрат.

При розрахунку потреби і вартості електроенергії на 2024 рік використовувалися затверджені норми питомих витрат паливно-енергетичних ресурсів на 2023 рік: 783,011 кВт.год. на підйом і подачу 1 тис. куб. м води та 340,326 кВт.год. на очистку і пропуск 1 тис.куб.м. стоків. Порівняно із діючим тарифом вартість зросла на 8%.

Розрахунок витрат палива на роботу обладнання виконаний на основі норм та потреб в паливно-мастильних матеріалах по кожному виду послуги окремо. У розрахунку брались до уваги: норми використання паливно-мастильних матеріалів, періодичність заміни мастила, вид палива, тип обладнання та його характеристики. Ці витрати були сформовані виходячи з норм використання паливно-мастильних матеріалів для різних типів обладнання.

Розрахунок на потреби витрат на хімічні реактиви проводився на основі місцевих норм на використання гіпохлориту натрію, який використовують для знезараження води та його вартості, а також вартості хімічних реагентів для технологічних потреб системи водопостачання та водовідведення. Норма його застосування складає 13,35 г/куб.м. на водопостачання та 40,07 г/куб.м. на водовідведення. Вартість витрат на хімічні реактиви порівняно із діючим тарифом зросла на 26%.

На дільниці водопостачання знезараження води відбувається відразу після її підйому, тому розрахунок гіпохлориту береться на об’єм піднятої води – 1248,806 тис.м.куб.

На дільниці водовідведення проводиться знезараження всіх стічних вод, тому розрахунок проводиться на весь об’єм стічних вод в мережі – 2474,240 тис.м.куб.

Витрати на матеріали плануються згідно кошторисів на ремонти, які необхідно здійснити в 2024 році для повноцінного функціонування системи водопостачання та водовідведення. В розроблених кошторисах на ремонт вказується необхідна кількість люд.-год., перелік матеріалів, їх вартість та необхідна кількість.

Витрати на оплату праці розраховуються виходячи зі штатного розпису, тарифних ставок та посадових окладів на підприємстві.

Збільшення фонду оплати праці пояснюється зміною рівня прожиткового мінімуму у січні 2024 році, а також за рахунок дотримання всіх норм та гарантій, передбачених Галузевою угодою між Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Об’єднанням організацій роботодавців «Всеукраїнська конфедерація роботодавців житлово-комунальної галузі України та Центральним комітетом профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення 2021-2024 роки». Також відповідно зросли витрати з відрахування на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Розрахунок амортизаційних відрахувань основних виробничих засобів, інших необоротних матеріальних і нематеріальних активів виробничого призначення здійснюється відповідно до Податкового кодексу України.

Для включення в тариф були сформовані планові загальновиробничі витрати. Порівняно з діючим тарифом зросли витрати на управління виробництвом і витрати на обслуговування виробничого процесу на 15%, в тому числі податки на 34%.

Адміністративні витрати КП «ВТВК»ВМР розподіляються пропорційно до виробничої собівартості між всіма видами діяльності. Оскільки підприємство має декілька напрямків господарської діяльності частина адміністративних витрат, яка відноситься до собівартості централізованого водопостачання та водовідведення становить 80,02% від загальної суми запланованих адміністративних витрат. Порівняно до діючого тарифу витрати зросли на 13%.
Одним із основних чинників зростання тарифу є зменшення обсягу споживання водопостачання на 12% та водовідведення на 10% порівняно до діючого тарифу.

Зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб приймаються в термін до 25.08.2023 року в письмовій формі або на електронну адресу підприємства Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Структура тарифів на централізоване водопостачання та Структура тарифів на послугу з централізованого водовідведення для споживачів, які є суб'єктами (не є суб'єктами) господарювання у сфері централізованого водопостачання та або централізованого водовідведення