Широкомасштабне російське вторгнення, яке розпочалося 24 лютого минулого року та тимчасова окупація деяких регіонів нашої держави змусили багатьох українців залишити свої домівки та шукати місця для проживання у різних куточках нашої країни, де не чути пострілів та не ступає нога окупанта. Такі мешканці нашої країни мають право на встановлення статусу внутрішньо переміщеної особи (далі - ВПО).

ХТО МАЄ ПРАВО ТА ЯК ОТРИМАТИ?

Зауважимо, що Урядом затверджено механізм відшкодування видатків власникам домогосподарств, які безоплатно розміщують у себе громадян, яким встановлено статус ВПО. Порядок компенсації витрат за тимчасове розміщення (перебування) внутрішньо переміщених осіб затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 19.03.2022р. № 333.

У даному Порядку законодавець визначив умови, за яких власник житла має право на отримання даної компенсації:

  • житло для проживання ВПО повинно надаватись безкоштовно;
  • особа, яка має статус ВПО:
  1. Перемістилась з місця постійного проживання, яке включено до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією;
  2. Житло яких зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження, інформація про яке внесена до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації, або щодо якого подано документальне підтвердження від органів місцевого самоврядування факту пошкодження/знищення нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації.

Для отримання компенсації власнику (представнику власника житла) необхідно подати повідомлення про розміщення внутрішньо переміщених осіб та  наступні документи:

  • копія документу, що засвідчує право власності на житло;
  • копія паспорту власника житлового приміщення;
  • копія довідки про присвоєння ідентифікаційного коду власника житлового приміщення;

Крім того, на кожну особу зі статусом ВПО, яка проживає у житловому приміщенні, необхідно подати:

  • копія довідки, що підтверджує про взяття на облік як внутрішньо переміщеної особи;
  • копія паспорту ВПО;
  • копія довідки про присвоєння ідентифікаційного коду ВПО;

Розмір компенсації складає 14,77 грн. за один людино-день. У період  з 1 жовтня 2022 р. по 31 березня 2023 р. – 30 грн. за один людино-день, (тобто. за розміщення однієї особи зі статусом ВПО).

Для отримання компенсації особа, що розмістила ВПО, не пізніше ніж протягом п’яти днів з дня закінчення звітного місяця подає до департаменту соціального захисту та гідності заяву за встановленою формою (тобто, щомісяця в період з 1 по 5 число місяця включно за попередній місяць).

Особи, що розмістили ВПО, також зобов’язані в день припинення розміщення внутрішньо переміщених осіб або зміни їх кількості подати повідомлення разом з інформацією про зміну переліку осіб, розміщених у житловому приміщенні.

Фінансування зазначених видатків на даний час здійснюється за рахунок коштів міжнародного партнера нашої країни – Товариства Червоного Хреста України.  

У разі виникнення додаткових питань просимо звертатись до департаменту соціального захисту та гідності виконавчого комітету Вараської міської ради (майдан Незалежності, 1, 104 кабінет) або за номером телефону (03636) 3-13-51.

Департамент соціального захисту та гідності виконавчого комітету Вараської міської ради

Підписуйтеся на офіційну сторінку у мережі Facebook – до вашої уваги ексклюзивні відеотрансляції, обговорення матеріалів та подій, анонси заходів та ін.

Долучайтеся до акаунту в Instagram! Telegram-канал Вараської громади!