Особливості здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників під час воєнного стану.

Набрали чинності Особливості здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі» на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування.

Кабінет Міністрів України постановою № 1178 запровадив нові особливості проведення публічних закупівель на час воєнного стану.

Що змінюється:

  • Відтепер основною процедурою в системі Prozorro є відкриті торги з особливостями. Завдяки скороченню строків провести повноцінний тендер у Prozorro замовники зможуть удвічі швидше, ніж раніше.
  • Знято цілу низку обмежень, які в нинішніх умовах часто призводили до переоголошення торгів або розривання договору. Так тендер може відбутися з пропозицією лише від одного учасника (а не двох, як раніше). Також відсутнє обмеження в 10 % при піднятті ціни за одиницю в разі обґрунтованого коливання цін на ринку.
  • Проведення відкритих торгів передбачатиме можливість оскарження умов та результату тендера в Антимонопольному Комітеті, тож у підприємців буде можливість захистити свої порушені права.
  • Запроваджено нові пороги для обов'язкового здійснення закупівель у Prozorro. Для закупівель товарів і послуг відкриті торги з особливостями необхідно буде проводити від 100 тис. грн, для послуг з поточного ремонту - 200 тис. грн, робіт - 1,5 млн грн.
  • Дозволено максимально використовувати переваги Prozorro Market. Так, знімаються обмеження щодо максимальної суми закупівлі в каталогах. Тож замовники зможуть в необмеженій кількості купувати типові товари (пальне, електроенергію, продукти харчування, ліки та медвироби тощо) за принципом електронного магазину або використовуючи запит цінових пропозицій. Такий крок значно зменшить адміністративне навантаження на закупівельників.
  • Замовники матимуть широкий перелік підстав для укладання прямих договорів для задоволення нагальних та оборонних потреб. У такому випадку достатньо буде прозвітувати про укладений договір (від 50 тис. грн) у системі Prozorro. При цьому чутливу інформацію про місце постачання, чи місцезнаходження замовника та постачальника можна буде приховати.

Також нова постанова накладає заборону на купівлю товарів з росії та білорусі, як і укладання контрактів з компаніями, які мають бенефіціарів із цих країн.

Нагадаємо, що 10 вересня набув чинності Закон №2526, який надав Кабміну право встановлювати особливості проведення публічних закупівель на час воєнного стану та протягом 90 днів після його припинення.